blog

Material girl

Interieur

Materialen bepalen in sterke mate de sfeer en identiteit van een interieur. Gecapitonneerde stoffen bekleding in een lounge nodigt uit om je behaaglijk tegenaan te nestelen en de buitenwereld achter je te laten, terwijl de gladde witte wanden van een ziekenhuis je vertellen dat hygiëne en zorg er hoog in het vaandel staan. Maar materialen kunnen nog veel meer doen in een interieurontwerp, toont Evelyne Merkx.

Material girl

In alle ontwerpen van Merkx + Girod architecten worden bijzondere én gewone materialen ingezet om een sterke tactiele ervaring teweeg te brengen. Materiaalonderzoek maakt een belangrijk deel uit van het ontwerpproces en het Amsterdamse bureau heeft een grote werkplaats, waar allerlei materialen worden onderzocht en waar wordt samengewerkt met fabrikanten. Evelyne Merkx weet door wat de producenten leveren heen te kijken en vraagt ze dingen aan te passen, zodat ze díe materialen krijgt die ze wil hebben. Daarbij maakt het bureau door toevoegingen en behandelingen in feite haar eigen materialen.

 
In het Dordrechts Museum maakte Evelyne Merkx jewel boxes van Corian, waarin kwetsbare prenten en tekeningen zijn opgeborgen.

Nieuwe huid

Ook in een van haar nieuwste interieurontwerpen is te zien hoeveel belang Merkx hecht aan de ‘huid der dingen’. Het pas heropende Dordrechts Museum kreeg niet alleen een nieuwe vleugel en indeling van Dirk-Jan Postel (Kraaijvanger Urbis), maar ook een nieuw interieur. Kleurgebruik en materiaalkeuze vallen meteen op. Tegen de wand waar gouden voorwerpen zijn tentoongesteld, is goudkleurig papier geplakt. Behang van rood velours met ingestanste cirkels, een ontwerp van de Brit Nigel Atkinson, siert de zaal met werken van de Parijse societyschilder Ary Scheffer. De centrale hal is door Merkx voorzien van blauw-met-zilverbehang, met een sierlijk patroon dat zowel klassiek is als modern. Jammer dat de suppoosten nogal overspannen reageren als je de wanden wilt aanraken, terwijl de tactiliteit van de nieuwe huid er juist om vraagt bevoeld te worden.

 

Velours behang is aangebracht in de zaal met werken van de societyschilder Ary Scheffer.  

Kostbaarheden in Corian

Een glansrol is weggelegd voor Corian. Evelyne Merkx gebruikte dit materiaal voor de zogenoemde jewel boxes, kistjes met laden waarin tekeningen en voorwerpen liggen die niet aan teveel licht mogen worden blootgesteld. Met deze juwelenkistjes geeft Merkx een eigentijds antwoord op de museumcollectie. In iedere zaal zijn de jewel boxes op een andere manier gedecoreerd en hangt de decoratie samen met het onderwerp van de tentoonstelling.
In de zaal ‘Kunst voor de stad’, waar Dordtse landschappen zijn tentoongesteld, is op de jewel box aan de onderzijde de skyline van Dordrecht aangebracht. Het kistje in ‘Vanaf de straat gezien’, de zaal waar Amsterdamse taferelen van Breitner, Israëls en andere schilders hangen, is voorzien van Amsterdamse grachtenpanden. Sommige kistjes hebben gewelfde daken, rozetten of sierlijsten of corresponderen met het patroon op het behang in de zaal.

 

Klassiek met hightech

Zowel huid als vorm van de kistjes wekken interesse op. Zo stimuleren ze bezoekers de laden open te trekken en worden ook de minder toegankelijke voorwerpen uit de collectie van het museum goed bekeken. Bovendien brengt Merkx in de jewel boxes klassieke versiering samen met een hightech materiaal, en worden het objecten die de historische collectie met het nieuwe interieur verbinden. Zo is bijzonder materiaalgebruik bij Merkx geen doel op zich, maar een zeer verfijnd middel om tot het juiste interieur te komen.

 

 Schetsen voor de verschillende jewel boxes van Merkx + Girod architecten

 

 

Reageer op dit artikel