artikel

Vijf hedendaagse werkomgevingen

Interieur

Tegenwoordig lijkt het kantoor alom en overal aanwezig te zijn. Onze werkplekken zijn immers ook te vinden op stations, in bibliotheken en op luchthavens, of in gebouwen waar je de ruimte kunt huren die je nodig hebt, zo veel en lang je maar wilt. Omgekeerd rukt in kantoren de vrije tijd op, getuige de vele ruimten voor meditatie, sport en spel die je er tegenwoordig tegenkomt.

De huidige werkomgeving lijkt zo een meer fluïde vorm te krijgen. Ze wordt diverser en flexibeler. Aan de ene kant zien we een grote verscheidenheid aan kantoortypen ontstaan. Een opvallende ontwikkeling is het kleine interieur binnen het grotere kantoor. Vooral bedrijven die voormalige industriegebouwen betrekken, plaatsen al snel gebouwen – bijvoorbeeld containers – in dat pand. Een andere ontwikkeling is het naar binnen halen van het publieke domein. Bijvoorbeeld in de vorm van een binnenstraat.

Omslag WP Werkomgeving Interieur

In dit whitepaper vijf projecten waarin de werkomgeving is vertaald naar de hedendaagse eisen.

Afwisseling en duurzaamheid

De inrichting van een kantoor zelf is ook aan het veranderen. Het moderne kantoor biedt de werknemers meer afwisseling. Je kunt er overleggen en er is ruimte voor seminars en ontmoetingen. Aan de andere kant zijn er steeds meer gedefinieerde zones om, individueel of in teams, geconcentreerd te werken. Daarmee groeit de zorg voor voldoende privacy, minder geluidoverlast en een gezond binnenklimaat.

Het ultieme doel is te komen tot een werkomgeving waarin mensen zich op hun gemak voelen. Voor het ontwerp wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van verfijnde technologieën. Een voorbeeld zijn sensoren die meubels met internet verbinden om het gebruik van kantoren in realtime te bestuderen.

In het whitepaper, Werkomgeving – Interieur, vijf projecten waarin de werkomgeving is vertaald naar de hedendaagse eisen. Download het whitepaper hier.

Reageer op dit artikel