artikel

Salone in Milaan 2017: tafelen met ARCO

Interieur

Door Harm Tilman – De meubelbeurs van Milaan is uitgegroeid tot een breed opgezet design spektakel dat binnen en buiten de beurs meer dan 300.000 bezoekers trekt uit de gehele wereld. Dit jaar besteedde de beurs extra aandacht aan ‘het kantoor van de toekomst’. In de trend dat de werkomgeving huiselijker wordt, speelt meubelbedrijf Arco uit Winterswijk een grote rol.

Salone in Milaan 2017: tafelen met ARCO

Volgens directeur Jorre van Ast zul je als meubelbedrijf in deze tijd keuzes moeten maken. ‘Alles doen werkt niet meer’, vertelt hij in een van de Beurshallen in Rho. ‘Er is al zo veel en als je iets toevoegt, moet het heel goed zijn.’ Om deze reden is Arco zich gaan specialiseren in het maken van tafels. Als merk gaat Arco over tafelen, precies wat veel mensen op de werkplek doen.

Tafels als aanlandplekken

Op zijn stand presenteert Arco statafels die bedoeld zijn voor informeel overleg. Verder brengt ze tafels waarop mensen kunnen aanlanden. Deze tafels zijn uitgerust met in het midden een bak met 4 stopcontacten. Het idee is dat werknemers hier gedurende enkele uren met hun laptop aan de slag gaan.

Bedrijf in de lift

Arco zit in de lift. Vorig jaar werd bekend dat Arco het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino (Cal) mag gaan inrichten. Arco verwierf de opdracht na een succesvolle proef voor 500 tafels. Naast tafels uit de eigen collectie, zal Arco statafels gaan leveren met een lengte van 5,5 meter die uit 1 stuk zijn gemaakt. Ook zal het bedrijf een aantal tafels van Norman Foster in productie nemen.

Hefboom voor verdere ontwikkeling

Arco ziet door deze mega-opdracht niet alleen haar omzet stijgen, maar komt ook op nieuwe, voor haar tot dan toe onbekende terreinen terecht. Van Ast: ‘We doen nu dingen waarvan we eigenlijk niet wisten dat we ze konden.’ De opdracht voor Apple werkt zo als een hefboom voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf.

Solid Textile Board van het in 2013 opgerichte Zweedse bedrijf Really is een samengeperst en recyclebaar materiaal. Arco onderzoekt samen met Really op welke manier het nieuwe oppervlaktemateriaal het beste toegepast kan worden. Op de Salone was een prototype te zien van Grid (ontwerp Jonathan Prestwich) met een tafelblad van Solid Textile Board.

Reageer op dit artikel