nieuws

Den Haag lonkt naar groene buur

Geen categorie Premium

Den Haag lonkt naar groene buur

Riek Bakker zegt in een interview in het AD van 2 augustus dat Den Haag er wijs aan doet om als ze wil uitbreiden ‘goede vriendjes wordt met de buren’. De hoogte in is volgens haar ook optie. ‘Omdat de ruimte in een stad uiteindelijk ook maar beperkt is, moet je op een gegeven moment wel verder kijken dan de gemeentegrens’.

Den Haag is zo populair dat er de komende 25 jaar nog eens 80.000 mensen in de stad bijkomen. Maar wie een blik werpt op de stadskaart ziet dat het een hels karwei wordt om die groep te huisvesten. Den Haag is tot de rand toe vol.

Riek Bakker - Den Haag kan alleen uitbreiden via de buurgemeenten Riek Bakker. Foto Pim Mul

Dat weet ook Riek Bakker is echter kraakhelder in haar analyse. “Je kan twee dingen doen: de hoogte in of goede vriendjes worden met de buren. Omdat de ruimte in een stad uiteindelijk ook maar beperkt is, móet je op een gegeven moment wel verder kijken dan de gemeentegrens.”

Maar wat als omliggende gemeenten niet willen meewerken? ,,Dat kan ik me niet voorstellen. De regio heeft Den Haag net zo hard nodig als andersom. Als je wilt groeien, moet je dat samen doen.”

Toch zijn nog niet alle buren daarvan overtuigd. Zo zijn Westland en Wassenaar huiverig om hun grondgebied vol te bouwen. Zo wil Wassenaar het ‘groene karakter’ van het dorp behouden. En Westland laat weten ‘geen sociale huurwoningen extra te bouwen voor Den Haag’.

Een duidelijk signaal, dat in de ogen van Riek Bakker geen genade vindt. “Je moet met elkaar heel gedetailleerd kijken naar wat er nog kan. Ik pleit er echt niet voor om bijvoorbeeld zomaar het groene Midden-Delflandgebied vol te bouwen. Maar in de regio zijn tal van bedrijventerreintjes of oude kantoorgebouwen die leeg staan. Daar is vast nog wel winst te halen.”

Riek Bakker - Den Haag kan alleen uitbreiden via de buurgemeenten De Haagse Binckhorst

Geen rek

Ze krijgt bijval van adviseur stedelijke gebiedsontwikkeling Gert-Joost Peek. “Van oudsher wordt veel te veel vastgehouden aan gemeentegrenzen. Den Haag heeft natuurlijk al eens een sprong gemaakt, dus daar zit geen rek meer. Maar in omliggende plaatsen is echt nog wel wat mogelijk. Het lijkt me voor gemeenten als Leidschendam-Voorburg ook prima. Meer inwoners betekent meer geld.”

En laat nu uitgerekend Leidschendam-Voorburg een gemeente zijn die wél oplossingen aan wil reiken. Ook collega-buur Rijswijk heeft aangegeven graag te willen meedenken.

Vraagtekens

Deskundigen zetten overigens wel vraagtekens bij de verwachte groei van Den Haag. ,,Is dat wensdenken of een reële schatting? Demografie moet niet de baas worden”, stelt Bakker. Ook haar college Peek is sceptisch. “Worden er dan ook 40.000 banen gecreëerd? Ik geloof best dat de Haagse regio de komende jaren groeit, maar ik zet vraagtekens bij de aantallen. In het verleden blijkt dat deze prognoses zelden worden gehaald.”

Eerder ziet hij een wensdenken vanuit de bouwwereld. “We komen net uit een crisis. De bouwmarkt moet weer op stoom worden gebracht en er is nu een inhaalvraag. Maar we moeten niet overdrijven.”

Hij denkt dat er in de stad best nog ruimte is. “Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de bestaande woningvoorraad. Veel ouderen wonen in veel te grote huizen. Als deze groep er over een jaar of twintig niet meer is, komt alleen op dat gebied al een zee aan ruimte vrij.”

Binckhorst

Maar ook elders liggen er volgens Peek ‘kansen’. “Neem nu de Binckhorst. Daar is ruimte. Maar maak niet de fout om alleen maar te denken aan woningbouw. Er moet ook werkgelegenheid worden gecreëerd. Daarom moet er daar ook plaats zijn voor bedrijvigheid.”

Alle adviezen ten spijt, bij de gemeente Den Haag worstelen ze nog altijd met de vraag waar alle nieuwe mensen te laten. “Dat vind ik merkwaardig”, zegt Bakker. “We hebben in Nederland in het verleden wel lastiger stedenbouwkundige vraagstukken gehad. Ik kan me niet voorstellen dat je hier al te lang over moet nadenken.”

Bron: AD.nl

Lees ook:

Den Haag vol? Niet als je de auto eruit gooit
‘Den Haag raakt vol, we moeten in actie komen’

 

 

Reageer op dit artikel