nieuws

Ontwerpvoorstel door RAAAF voor Venetië tussen biënnales door

Geen categorie

De Giardini in Venetië huisvesten de landenpaviljoens die worden gebruikt tijdens de Kunst- en architectuurbiënnales. Een groot deel van het jaar – van november tot mei – staan de paviljoens leeg. Dat is niet alleen zonde voor de mooie locatie waarin ze zich bevinden, De dichtgetimmerde paviljoens trekken ook vandalisme aan. RAAAF maakte samen met Marcel Moonen een ontwerp waarin de Giardini een plek worden voor stilte en contemplatie.

Ontwerpvoorstel door RAAAF voor Venetië tussen biënnales door

‘Giardini in Silence’ redt de openbare ruimte van de vandalisten en de bewakingsfirma’s. De Giardini, waar ook het Nederlandse paviljoen van Gerrit Rietveld staat, is van november tot mei gesloten. Het gebied ziet er dan uit als een spookstad, met dichtgetimmerde gebouwen en zwerfvuil. Het voorstel van RAAAF en Marcel Moonen stelt voor de paviljoens op sculpturale wijze in te pakken met versterkt textiel. De paviljoens worden verstilde objecten, die het wisselvallige klimaat van de lagunestad in deze periode weerspiegelen.

Stilte en contemplatie

Op deze wijze, zo opperen de ontwerpers, kan de Giardini een tegenhanger worden van een stedelijk gebied dat wordt gekenmerkt door massatoerisme. Een openbare ruimte van stilte en contemplatie. De metamorfose verleent ook een introvert contrast met de extraverte tentoonstellingen en de heterogene architectonische uitstraling van de paviljoens. De textielverpakking dient daarnaast ook een praktisch doel: vandalisme krijgt geen kans en lekkage – een veel voorkomend probleem bij veel paviljoens – wordt tegengegaan.

Reageer op dit artikel