nieuws

5 essentiële projecten van Pritzker-prijswinnaar Alejandro Aravena

Geen categorie

Gisteren werd bekendgemaakt dat Alejandro Aravena dit jaar de Pritzkerprijs in ontvangst mag nemen. De jury roemt de oprichter van het Chileense collectief Elemental als een pionier op het gebied van samenwerken om de grote uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken. Wij selecteerden vijf sleutelwerken uit zijn oeuvre die deze stelling onderstrepen.

5 essentiële projecten van Pritzker-prijswinnaar Alejandro Aravena

 

1 UC innovation center, Universidad Catolica de Chile

Aravena heeft op de campus van de Universidad Catolica de Chile meerdere gebouwen gerealiseerd, waarvan dit de laatste is. De betonnen compositie van blokken is niet alleen sculpturaal, maar dient ook een doel. Door de constructie aan de buitenzijde te plaatsen, samen met de schachten, werd de buitenschil een effectief schild tegen de warmte, terwijl de traditionele vliesgevel van het kantoor aan de binnenzijde kon worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een transparant gebouw dat gebruikers met elkaar in contact brengt.

 

2 Quinta Monroy woningbouwproject

Dit project bezorgde Aravena bekendheid als sociaal geëngageerde architect. Met zijn collectief Elemental werd hij door de overheid van Chili uitgenodigd om een plan te maken voor het huisvesten van honderd families op een locatie die voorheen door dezelfde groep illegaal werd bewoond. Een ingewikkelde opgave omdat de grond waar de woningen op moesten komen te staan eigenlijk veel te duur is voor sociale woningbouw. Daarnaast leerde een rekensom dat met het beschikbare budget geen 100 maar 66 woningen

De oplossing van Aravena bestond uit het neerzetten van een deel van de woningen, met ruimte voor uitbreiding. Hierdoor werden de bewoners in staat gesteld om in de loop der jaren te investeren in hun woning en te profiteren van de waardestijging. Na dit project zijn meerdere projecten gerealiseerd volgens dezelfde methodiek, gebaseerd op het neerzetten van een half huis.

 

3 Siamese towers, Universidad Catolica de Chile

Het meest gepubliceerde project van Alejandro Aravena is een intelligente oplossing voor een complexe puzzel. De universiteit vroeg om een glazen gebouw op een vierkant plot. Omdat glas in het lokale klimaat een grote warmtelast met zich mee zou brengen, koos Aravena ervoor om een betonnen binnenschil aan te brengen die de warmte absorbeert. De warmte die ontstaat in de corridors, wordt ingezet om het schoorsteeneffect te maximaliseren. De warme lucht stijgt op en ontsnapt via het dak, terwijl frisse lucht wordt aangezogen.

 

4 Ocean wijnmakerij in Nierstein (D)

Als je zelf een trip wilt maken naar een gebouw van Aravena, is dit je beste optie. In Nierstein, Duitsland staat een complex van aluminium volumes, waarvan het grootste simpelweg op de helling tussen de wijngaarden lijkt te zijn gelegd. In werkelijkheid gaat er een slim landschap van getrapte ruimtes onder schuil.

 

5 Cultureel Centrum in Constitucion

In 2010 werd de Chileense stad Constitucion getroffen door een aardbeving, gevolgd door een tsunami. Elemental werd door het gemeentebestuur aangesteld als coördinatoren van de herbouw. Een complexe opgave met veel deelbelangen. In de daaropvolgende jaren introduceerde Elemental een heropbouw-strategie waarbij de bewoners nauw werden betrokken.

Een van de eerste gebouwen die werden gerealiseerd, was een informatiecentrum waar buurtbewoners werden geïnformeerd over de actuele stand van zaken met betrekking tot de wederopbouw. Voor een gering budget realiseerde Elemental een cultureel centrum. Door te kiezen voor een klassieke verschijningsvorm is een solide baken voor de stad ontstaan die houvast biedt tijdens alle veranderingen.

 

Reageer op dit artikel