nieuws

Design van de week: Petra Vonk op Object Rotterdam

Geen categorie

Tijdens Object Rotterdam komen ontwerp, kunst, mode en architectuur samen. Van 12 tot 14 februari tonen ontwerpers hun limited-editions en one-offs in en op de SS Rotterdam. De komende weken belicht de Architect wekelijks een van de deelnemers aan de beurs. Deze week is dat Petra Vonk, die met haar stoffen architectonische ingrepen doet in de ruimte.

Design van de week: Petra Vonk op Object Rotterdam

Gevraagd wat ze gaat tentoonstellen tijdens Object Rotterdam wordt duidelijk dat Petra Vonk niet denkt in producten, maar in materialen en interventies. Wat ze maakt, gaat vaak in op ruimtelijke problemen, zoals akoestiek, filteren van licht of het scheiden van de ruimte. Soms leidt dat tot objecten die stand alone aan de muur gehangen kunnen worden, maar vaker tot praktische oplossingen met poëtische kracht.

 

Gegoten haakwerk

Het meest architectonische project in haar portefeuille is waarschijnlijk de samenwerking die ze in 2012 aanging met architect Mariette Adriaanssen. Voor de nieuwe huisvesting van de VAVO-school in Tilburg ontwikkelde Vonk een gevel die het verleden van de plek als textielcentrum zou benadrukken. Een wit gebreid motief werd gegoten in composiet gevelpanelen van RAFICLAD. Naast de betekenis voor de plek dient het weefsel ook als zonwering.

Interactie met de setting

Het is afwachten wat Petra Vonk gaat tonen tijdens Object 2016. In ieder geval biedt de SS Rotterdam genoeg gelegenheid om interactie aan te gaan met de bijzondere setting.

Reageer op dit artikel