nieuws

AFFR filmtip van Marieke Berkers: The Babushkas of Chernobyl

Geen categorie

Keuzestress op het AFFR! Het Rotterdamse architectuurfilmfestival heeft een uitgebreid programma, wat kiezen bijna onmogelijk maakt. Drie filmtips van kenners helpen je bij je keuze. Vandaag: Marieke Berkers, redacteur bij de Blauwe Kamer over haar festival-favoriet ‘The Babushkas of Chernobyl’, over drie omaatjes die in de radioactief besmette stad zijn gebleven.

AFFR filmtip van Marieke Berkers: The Babushkas of Chernobyl

Door Marieke Berkers

In 1986 transformeerde Tsjernobyl vanwege een ongeluk met een kernreactor van industriestad in no-go zone. 15.000 inwoners verlieten het besmette gebied. Maar niet iedereen ontvluchtte de stad. De film The Babushkas of Chernobyl volgt drie stoere omaatjes die zijn gebleven. Voor hen is Tsjernobyl niet gevuld met radioactieve straling, maar met nostalgia. Afgesneden van de rest van de wereld zetten de babushka’s er gestaag hun dagelijkse rituelen voort. Ze drinken vodka, tuinieren, plukken wilde vruchten en halen al zingend herinneringen op.

Stalker

De documentaire toont sterke analogieën met de speelfilm Stalker van de Russische filmmaker Andrej Tarkovski. In deze film uit 1979 figureert de Zone, een verboden en afgesloten gebied waar ooit iets totaal mis is gegaan. Juist omdat de plek zo gevaarlijk is, is hij ook woest aantrekkelijk.

Nostalgie

De figuur Stalker leidt mensen in en uit de zwaarbewaakte Zone. Op zaterdag 10 oktober om 19.45 uur zorgt het AFFR ervoor dat je kunt afreizen naar de no-go zone Tsjernobyl. Vanuit je comfortabele bioscoopstoel, nippend aan een shotje Vodka, kun je ongegeneerd de omaatjes bestuderen terwijl ze giftige aardbeiden in hun mond steken. Hoe aantrekkelijk is een leven dat vrij is van maatschappelijke verplichtingen en gehuld is in een smachtend verlangen naar eenvoud en vroeger?

 

The Babushkas of Chernobyl is op het AFFR te zien op zaterdag 10 oktober om 19.45 uur.

 

Reageer op dit artikel