nieuws

Vakantietip: Privé-appartement en ‘model room’ van Sir John Soane

Geen categorie

Nog inspiratie nodig voor vakantiebestemmingen? de Architect heeft tips voor architecten op zoek naar bijzondere gebouwen, locaties of evenementen. Vandaag: afreizen naar Londen voor een bezoek aan de voorheen ontoegankelijke privévertrekken van Sir John Soane, de neo-klassieke architect die onder andere voor het Britse koninklijk huis ettelijke gebouwen ontwierp.

Vakantietip: Privé-appartement en ‘model room’ van Sir John Soane

Het Sir John Soanemuseum is al sinds de eerste helft van de negentiende eeuw een bijzondere bestemming voor architecten en studenten van de schone kunsten. Een bezoek aan het museum is overweldigend: Soane zag zijn eigen huis als een plek om te experimenteren met stijlen, ruimtelijke indelingen en materialen en technieken. Zo is in het huis een vroege versie van een centrale verwarming te bewonderen. Op elke tafel en in elke hoek zijn schilderijen, schaalmodellen en plastieken te bewonderen in een eclectische opstelling.

Afgelopen mei hebben bezoekers aan het museum nog meer waar voor hun geld. In het kader van een groots project, genaamd ‘opening up the Soane’ worden ruimtes die voorheen gesloten waren voor het publiek, gerestaureerd en geopend. Het onderzoek voorafgaand aan deze grote operatie duurde maar liefst dertig jaar.

De openstelling van het privé-appartment op de tweede verdieping en de spectaculaire ‘model room’ vertegenwoordigen de meest spectaculaire fase van dit project. Hiermee werd het mogelijk om een groot deel van Soane’s collectie te bewonderen in hun oorspronkelijke setting.

Na de dood van Soane werden de model room en de kamers op de tweede verdieping heringericht als onderkomen voor de curator. Aan de hand van tekeningen, schetsen en aquarellen konden alle ruimtes nauwgezet worden teruggerestaureerd naar hun oorspronkelijke toestand. Voor het behang kon worden gekeken naar een stuk behang dat was opgenomen in de collectie van het Victoria Albert Museum.

In de model room worden 40 van de 121 schaalmodellen die Soane in zijn leven verzamelde, tentoongesteld. Het absolute piece de resistance is een kurken model van Pompeï, geromantiseerd en uitgebreid met andere Griekse en Romaanse ruïnes.

Wie het appartement en de model room bezoekt, kan zich eenvoudig een voorstelling maken hoe de ruimtes tijdens het leven van Sir John Soane gebruikt werd voor lessen aan studenten en architecten. Hierbij speelde de badkamer van Soane’s vrouw Eliza een interessante rol aangezien het huis toentertijd een van de eerste woningen was met een ingebouwd bad met stromend heet water.

Reageer op dit artikel