nieuws

Design van de week: Neri & Hu herinterpreteren vlinderstoel

Geen categorie

De iconische vlinderstoel van Arne Jacobsen viert dit jaar haar zestigste verjaardag. Om het jubileum luister bij te zetten, vroeg producent Fritz Hansen zeven architecten, waaronder Zaha Hadid, BIG en Snohetta, een herinterpretatie te maken van de designklassieker. Alle ontwerpen zijn interessant, maar het mooiste ontwerp is afkomstig van het Chinese ontwerpersduo Neri & Hu.

Design van de week: Neri & Hu herinterpreteren vlinderstoel

In zijn leven ontwierp Arne Jacobsen meerdere meubels en objecten die onderdeel uitmaakten van een gebouw of interieur. De ‘serie 7’-stoel van Arne Jacobsen was in die zin een uitzondering. De stoel was nadrukkelijk bedoeld om inzetbaar te zijn voor alle activiteiten. Dat is ook de reden dat er van deze stoel zoveel varianten bestaan, van bureaustoelen met wieltjes, gestoffeerde versies en natuurlijk de versie die wereldwijd aan eettafels te vinden is.


De stoel die Snohetta ontwierp, kan los van het onderstel worden gebruikt

Voortbordurend op deze gedachte vroeg Fritz Hansen zeven architecten om een persoonlijke interpretatie te geven aan de stoel, eentje die past bij de gebouwen die zij maken. De hieruit voortvloeiende ontwerpen waren in juli te zien in het designmuseum in Gent. De stoelen zullen als reizende tentoonstelling de komende tijd meerdere landen aandoen. De eerstvolgende stop is de London Design Week in september.


BIG verwijst met hun ontwerp naar de wijze waarop de Vlinderstoelen kunnen worden gestapeld

De redactie van de Architect viel voor het ragfijne ontwerp van de Chinese ontwerpers Neri Hu. Net als Jean Nouvel koppelden ze twee stoelen aan elkaar. Maar waar de schalen van de stoel elkaar raken bij Nouvel, kozen Neri Hu ervoor om de dunne draagconstructie centraal te stellen. In plaats van stalen buis, kozen ze voor een koperkleurige variant.

De buisconstructie van de voorpoten verbindt beide stoelen in een sierlijk gebaar, wat wordt geaccentueerd door een geniale armlegger van hetzelfde materiaal.  Een rond tafeltje markeert het draaipunt. Volgens de ontwerpers wil hun ontwerp de nadruk leggen op de dualiteit als twee personen bij elkaar zitten, tegenover elkaar, maar tegelijkertijd ook samen.

 

Reageer op dit artikel