nieuws

Herdenkingsmonument op Noors eiland Utøya door 3RW Arkitekter

Geen categorie

Op het Noorse eiland Utøya is een herdenkingsmonument geopend ter nagedachtenis van de 69 slachtoffers die Anders Breivik vier jaar geleden op 22 juni maakte. De interventie door 3RW is opzettelijk gesitueerd op een plek op het eiland waar geen slachtoffers zijn gevallen. Hiermee willen de ontwerpers de bezoekers de kans geven om het drama in zijn volledige omvang te kunnen herdenken, los van locatiegebonden gebeurtenissen.

Herdenkingsmonument op Noors eiland Utøya door 3RW Arkitekter

Op 22 juli 2011 richtte Anders Breivik een slachting aan onder leden van een jongerenbeweging die op dat moment op het eiland Utøya verbleven. Naast de 69 slachtoffers die tijdens deze actie overleden, overleden nog eens 8 mensen door een bom die Breivik had geplaatst bij een regeringsgebouw in Oslo.
De interventie op het eiland bestaat uit een zware stalen ring, aan kabels opgehangen aan omringende dennenbomen. In de ring zijn de namen van alle slachtoffers uitgesneden. “De namen worden zo ruimtes vol licht, zon, lucht, planten en bomen” aldus de ontwerpers.

Leegte

De ontwerpers doopten het monument ‘The Clearing’, verwijzend naar de natuurlijke kale plek in het landschap die ontstaat zodra een grote boom omvalt. Het chemische proces van afbraak zorgt ervoor dat er tijdelijk geen andere vegetatie groeit rondom de boom.

Rondom de stalen ring, die een doorsnede heeft van 4 meter, is een subtiele invulling gegeven aan het landschap. Beplanting is zo gekozen dat het vlinders aantrekt, de verharding glooit mee met het landschap, maar zorgt er wel voor dat het monument ook met een rolstoel goed te bereiken is.

Onschuldig landschap

De locatie is zodanig gekozen, dat alle landschappelijke karakteristieken van het eiland aan bod komen, van het dennenbos tot de kustlijn. De ontwerpers schrijven hierover: “zodra een landschap en de mensen worden geconfronteerd met zo’n brute en onmenselijke actie, raakt de relatie tussen beide verstoord. De verschrikkelijke acties van één man overschaduwen alle normale verbindingen tussen mens en omgeving. Het prachtige landschap wordt er een van terreur, terwijl het landschap zelf onschuldig is.”

“De essentie van de natuur is dat het voortdurend verandert, en daarmee in staat is om de sporen van de tragische gebeurtenissen kan wissen.”

“Met het veranderen van de seizoenen, en de golven die de kust afkalven, ontstaat ruimte voor groei. Het herdenkingsmonument moet, boven alles, een plek zijn die deze natuurkracht blootlegt: de kracht om de vernieuwen en te helen.”

 

Reageer op dit artikel