nieuws

Kunsthallen in de Kunsthal-150 maquettes door studenten TU Delft

Geen categorie

Van 4 juli tot en met 30 augustus is tijdens de tentoonstelling ‘Kunsthallen in de Kunsthal’ het resultaat te zien van een maquetteworkshop die is gehouden als eindopdracht voor Bouwkunst studenten van de TU/D.

Kunsthallen in de Kunsthal-150 maquettes door studenten TU Delft

In negen weken hebben de studenten ‘hun’ nieuwe of verbeterde Kunsthal ontworpen. Met deze eindopdracht sluiten de studenten hun Bachelor of Science af. Met de maquettes bepalen de studenten hun positie en kiezen zij het zwaartepunt voor hun definitieve ontwerp. De schetsmaquettes van de Kunsthal – in één dag gemaakt – tonen honderdvijftig verschillende interpretaties van het iconische gebouw van Rem Koolhaas uit 1992.

Kunsthallen in de Kunsthal_Afst_Opdracht_Bouwkunste studenten TU/D. Foto Marcel Kollen 

150 maquettes schaal 1:200

Binnen de opdracht zijn twee mogelijkheden, namelijk het voortbouwen op het ontwerp van OMA of het maken van een volledig nieuw ontwerp. In het Auditorium is een verrassend overzicht te zien van deze kunsthallen, uitgevoerd in combinaties van materialen zoals perspex, hout, naalden, karton, schuim, papier en meer. Studenten hebben zich verdiept in alle aspecten van de Kunsthal, zoals de ligging in de stad, de bezonning, de architectonische verhoudingen, de constructie, de verbindingen en technische details. Ook keuzes voor bepaald materiaalgebruik, het functioneren van het binnenklimaat en de duurzaamheid van het gebouw zijn aan bod gekomen.

De maquetteworkshop waarin groepen van drie of vier studenten in één dag een documentatie-maquette schaal 1:200 maken, vormt de afsluiting van deze eerste ontwerpfase. Het resultaat hiervan is de hele zomer in de Kunsthal te zien.

Ontwerp een nieuwe Kunsthal

De opdracht ‘Stel de bestaande Kunsthal Rotterdam brandt af en er moet een nieuw gebouw komen, wat zou je dan ontwerpen?’ wordt sinds twee jaar aan bachelorstudenten TU Delft, Faculteit Bouwkunde gegeven. Met deze eindopdracht wordt de opgedane kennis van architectuur en technologie toegepast en getoetst. Iedere keer blijkt het een grote uitdaging om een nieuwe kunsthal te ontwerpen die voldoet aan alle nieuwe normen met betrekking tot comfort en duurzaamheid.

De eerste week van dit onderwijstraject start met een grondige analyse van het gebouw onder leiding van docenten. Lezingen door medewerkers van de Kunsthal, Office for Metropolitan Architecture (OMA), gemeente Rotterdam en de TU-Delft, en een excursie naar de Kunsthal, geven de studenten het informatiekader voor hun analyse van het gebouw.

Reageer op dit artikel