nieuws

Komt het collectiegebouw er nou echt?

Geen categorie

Vorige week kopten diverse media dat het collectiegebouw van Boijmans van Beuningen er definitief komt. Maar alhoewel de gemeenteraad eindelijk instemde met de plannen, is het allerminst een gelopen race. Een mogelijke rechtszaak en financiële begrotingsproblemen kunnen roet in het eten gooien. Pas voorjaar 2016 zal volledig duidelijk zijn of het ontwerp van MVRDV zal worden gebouwd. Hieronder een overzicht van de mogelijke afbreekmomenten.

Komt het collectiegebouw er nou echt?

Het collectiegebouw verrijst in de huidige plannen naast het museum op het terrein van het Museumpark en vervangt de huidige kunstdepots. Die zijn verouderd en er is verschillende keren waterschade geweest. Er is echter veel kritiek op de vormgeving en de locatie van het depot. Vanwege het ontbreken van een meerderheid in de gemeenteraad was lange tijd onzeker of het collectiegebouw er zou komen.

Motie verworpen, Leefbaar Rotterdam is om

Afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad eindelijk in met de plannen. Een motie van VVD en GroenLinks om een onafhankelijk adviseur aan te stellen die moest bemiddelen tussen Boijmans en protesterende partij Erasmus MC werd verworpen. Toen coalitiepartner Leefbaar Rotterdam de plannen steunde, was er een meerderheid voor de bouw.

Horde 1: aanvullende financiële voorwaarden

Maar er zijn nog diverse hordes op de weg voordat de bouw definitief kan beginnen. Zo kunnen de aanvullende financiële voorwaarden die Leefbaar Rotterdam stelde roet in het eten gooien. Die stellen dat de opdrachtnemer een extra bouwverzekering moet afsluiten en moet er een reservepot komen voor onvoorziene uitgaven. Pas als daaraan is voldaan, kan de bouw doorgaan.

horde 2: een rechtszaak

Dan is er nog het dispuut met Erasmus MC. Die stelt dat het collectiegebouw door haar nabijheid en spiegelende gevel overlast kan opleveren voor de naastgelegen kinderpsychiatrieafdeling van het ziekenhuis. Nu de gemeenteraad de motie van VVD en Groenlinks verwierp om een onafhankelijk adviseur aan te stellen die deze kwestie zou moeten onderzoeken, overweegt het Erasmus MC om naar de rechter te stappen. Dat zou de aanvang van de bouw op zijn minst kunnen vertragen.

Horde 3 (en 4 en 5): de aanbesteding

Een belangrijk go-no go-moment betreft de aanbesteding. Als deze duurder uitvalt dan begroot, kan de gemeenteraad de bouw alsnog tegenhouden. De private ruimtes in het collectiegebouw – die bedoeld zijn voor private verzamelaars die er hun eigen werken tentoon stellen en opslaan – moeten tegen die tijd voor zeventig procent zijn verhuurd. Ook moet er geld gevonden zijn voor de vergroening van het Museumpark.

Kortom: to be continued…

Reageer op dit artikel