nieuws

Opinie: Zumthor over opdrachtgevers

Geen categorie

“Als ik een programma van eisen niet kan bediscussiëren, heeft het ontwerpen voor mij geen zin.” Dit stelt Peter Zumthor in een interview met Harm Tilman. Dit veronderstelt heel wat inzet van de opdrachtgever. Maar die krijgt daar ook wat voor terug. “Wat we uiteindelijk bouwen, is vaak beter dan wat de opdrachtgever in het aanvankelijke programma van eisen aangaf.”

Bij Zumthor moet een opdrachtgever beschikken over een lange adem. “Om de juiste vorm voor een gebouw te vinden, overdenk ik meerdere keren waarvoor het zal worden gebruikt en op welke manier. Pas in de loop van het ontwerpproces krijgen onze ideeën vorm wat het gebouw moet bieden en hoe het zal worden gebruikt. Samen met onze opdrachtgever onderzoeken we het programma.”

Zoveel tijd als noodzakelijk

“Ik kan geen ontwerp maken als ik niet eerst de inhoud precies heb kunnen onderzoeken. Ik kan en wil niet op een andere manier werken. Ik ontwerp mijn gebouwen van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Ik heb daar zoveel tijd voor nodig als noodzakelijk is, totdat alles goed zit.”

Verjaardagskaartje

Dat zijn eigenzinnige aanpak met betrekking tot het ontwerpproces goed werkt, merkt Zumthor aan de waardering die hij krijgt van zijn opdrachtgevers. “Alle opdrachtgevers met wie ik heb gebouwd, zijn mensen die mij schrijven op mijn verjaardag. Op een bepaalde manier zijn ze mijn vriend geworden.”

De rest van het interview is te lezen in de Architect, september 2014. Je kunt een los nummer bestellen via onderstaande link.

Reageer op dit artikel