nieuws

Voorstel crematorium Oostende

Geen categorie

Alvarez Ouburg Architects, het architectenbureau van Laura Alvarez en Jarrik Ouburg, heeft de tweede prijs gewonnen in een besloten prijsvraag voor een nieuw crematorium in Oostende. Het bureau behoorde tot de vier finalisten in een prijsvraag georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester. Winnaars werden Kersten Geers en David van Severen.

Het nieuwe crematorium krijgt een plaats binnen het masterplan ‘Groen Lint’ dat de kust verbindt met de groene gordel rond de stad. De directe omgeving het crematorium wordt in de toekomst bebost en het crematorium is voorgesteld als een huis in een tuin in dit bos.

De bestaande topografie van de locatie is gevormd door een vroegere steenbakkerij en begrenst een vierkante kamer met daarbinnen kleine heuvels van klei en grondstoffen. Deze topografie creëert intimiteit voor het crematorium en schermt het tegelijkertijd af van de toegangsweg.

In het voorstel van Alvarez Ouburg Architects neemt de tuin van het crematorium, met urnenveld en columbarium, het ‘terrain vague’ van de steenbakkerij als uitgangspunt. Het crematorium zelf ligt precies op de grens tussen het bos en de tuin en vormt daarmee een belangrijkste schakel in de landschappelijke enscenering. Als bezoeker kom je uit het dicht begroeide bos, via de colonnade van het crematorium, in de open tuin.

Het crematorium is ontworpen als een serie aaneengeschakelde kamers met ieder een eigen materialisatie, proportie en gebruik van daglicht. Elke fase in de afscheidsceremonie is toegewezen aan een specifieke kamer waardoor ook elke fase in de ceremonie op zich komt te staan en een eigen herinnering krijgt.

Team:

Architectuur: Laura Alvarez, Freyke Hartemink, Jarrik Ouburg, Luuc Sonke
Landschapsarchitectuur: Vista landschapsarchitectuur en stedenbouw
Duurzaamheid en techniek: dGmR
Stabiliteit: Pieters Bouwtechniek
Raming en locale partner: Bureau Bouwtechniek, BE
Oppervlakte: 1.734 m2
Bouwkosten: 2.970.000 euro
Datum: 2014

Reageer op dit artikel