nieuws

De mooiste architectuurfoto

Geen categorie

De redactie van de Architect houdt van goede fotografie. Wij vinden dat een mooie foto tot zijn recht moet komen in ons tijdschrift. Daar besteden we veel aandacht aan. Elke maand hijsen we een van de mooiste foto’s uit de laatste editie op het schild. Ditmaal een foto uit de serie die Herman van Doorn maakte van Tivoli Vredenburg in Utrecht. Van Doorn volgde het project vanaf de eerste sloopwerkzaamheden tot na de oplevering en schetst daarmee niet alleen de totstandkoming van een nieuw gebouw, maar ook de impact ervan op zijn omgeving.

De mooiste architectuurfoto

Onderstaande foto laat een deel van het foyergebied zien rondom de Symfoniezaal. Het is de oudbouw waar de rest van Tivoli Vredenburg omheen gebouwd is. In eerste instantie valt de gedeeltelijke symmetrie op, die de foto een interessante spanning geeft.

Maar er is meer wat juist deze foto interessant maakt. Wie goed kijkt en wat kennis heeft van de context, ontwaart de emotionele lading in de foto: het laat de bijna tedere benadering zien waarmee het is gerenoveerd, terwijl de kleuren en de vele doorgangen op de foto verwijzen naar de rest van het gebouw.

 
Foto: Herman van Doorn Actie abonnement de Architect

 

 

Reageer op dit artikel