nieuws

Alles is architectuur!

Geen categorie

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift. Ditmaal met de groeten uit Wenen.

Alles is architectuur!

Vanuit zijn affiniteit met de pop-art maakte Hans Hollein (1934-2014) in de jaren zestig voorstellen met een sterke zeggingskracht, waaronder hoogbouw voor New York in de vorm van een Rolls Royce-radiator. Als docent en publicist is zijn impact groot. Wie kent niet zijn uitspraak “Alle sind Architekten. Alles ist Architektur“ uit 1967?

Postmodernisme

In de jaren tachtig kozen veel architecten Wenen als reisbestemming voor een kennismaking met het oeuvre van Adolf Loos, Otto Wagner en de eerste bescheiden werken van Hans Hollein: de winkel Retti (1965) en twee juwelenshops Schüllin (1974 en 1982). Samen met het Oostenrijks reisbureau aan de Opera (1978) dat in 1987 is gesloopt, was de ambitie van Hollein de beeldsterkte van de architectuur te vergroten. Op de Biënnale van Venetië in 1980 wist Hollein met een presentatie van vier kolommen, verwijzend naar Loos, Bramante, natuur en symboliek, het postmodernisme en het thema ‘The present of the Past’ op een intelligente wijze te verbeelden.

Meesterwerk versus subtiele restauratie

Met het museum Abteiberg in Mönchengladbach (1982) leverde hij een meesterwerk af, gevolgd door het museum in Frankfurt. Het Haas huis in Wenen blijft tot op heden fel omstreden. Op het hoogtepunt van zijn postmodernistische werk kreeg hij in 1985 de Pritzker Prijs. Subtieler is zijn inbreng in de restauratie van de Weense Albertina uit de jaren negentig.

Hollein was een veelzijdig architect, kunstenaar en designer. Hij ontwierp een aantal spraakmakende scenografieën voor exposities. Tot 28 september toont museum Abteiberg een overzicht van zijn werk, met een terugblik op een oeuvre dat de architectuur in de jaren tachtig ingrijpend heeft beïnvloed.

 

 

Reageer op dit artikel