nieuws

Opinie: een architect kies je niet op de laagste prijs

Geen categorie

Elke maand staat de Architect bol van goed geïnformeerde en onderbouwde meningen van professionals in de bouw. Deze zijn onontbeerlijk voor een goede discussie over de toekomst van de branche en het architectuurvak. Deze maand schetst Jan Willem van de Groep een lonkend perspectief voor architectenbureaus. Zij zullen de partijen worden die worden ingehuurd door de bouwindustrie om een nieuw aanbod te ontwikkelen dat aansluit bij de wensen van de klanten van morgen en overmorgen.

Achterliggend idee bij de stelling van Van de Groep, in de sociale media beter bekend als de Greenspirator, is de opheffing van de gekunstelde scheidingen tussen stedebouw/architectuur en ontwerp/uitvoering. Op dit moment worden architectenbureaus door opdrachtgevers vooral gekozen op de laagste prijs omdat ze vanwege deze scheiding niet in staat zijn om hun toegevoegde waarde tot uitdrukking te brengen.

En dat terwijl het werk dat zij leveren een grote impact heeft op bouw- en exploitatiekosten. “De kosten die men denkt uit te sparen door te kiezen voor de laagste prijs kunnen straks in een veelvoud terugkomen door onjuiste en onzorgvuldige keuzes. Daarnaast kan er gerekend worden op een onplezierig bouwproces. De focus op kosten zal het architectenbureau nopen de meest minimale inspanningen te verrichten. Dat zal leiden tot veel discussie en gedoe.”

Het volledige artikel is te lezen in het meinummer van de Architect.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel