nieuws

Een regengoot als blikvanger

Geen categorie

Een regengoot, niet de meest uitdagende ontwerpopgave zou je denken. Het is vaak een ondergeschoven onderdeel en de vormgeving is puur functioneel. Toch kan dat ook anders. De bijzondere goot in de MSP Allee in Heerlen is niet alleen een goede afwatering, maar ook een echte blikvanger. Dit ontwerp van Roy Wouters bevat voetafdrukken van dieren en bewoners en wijkinformatie. Zeer zeker geen doodnormale goot.

Een regengoot als blikvanger

De MSP Alle is een bijzondere wandel- en fietsboulevard die Heerlense wijken Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig verbindt met de rest van de stad. Het is een lijn met veel ruimte voor groen die niet alleen als praktische verbinding functioneert, maar die ook een plek is waar je graag wilt zijn. Dit laatste inspireerde ontwerper Roy Wouters van Burobol namens Buro Lubbers iets bijzonders te maken. De goot is daarvoor zeer geschikt. Net als de route door MSP Allee zelf, is de goot een lijn die de gebruiker begeleidt op zijn tocht.

Meer dan slechts een goot

De goot is een brede lijnafwatering van cortenstaal. Aan de zijkant heeft de goot streepjes, als een liniaal. Ook zijn in het metaal de straatnamen gestanst. Zo weet je precies waar je bent als je over Allee gaat. Behalve deze praktische informatie  laat de goot ook toeristische informatie zien. Lokale highlights uit de omgeving als kasteel Hoensbroek en de scholen komen terug in de goot. De buurtbewoners herkennen zo de route en het ziet er aantrekkelijk uit voor fietsers en voetgangers.

Voor en door bewoners

Het meest bijzondere aan de goot zijn de voetafdrukken van de bewoners. ‘Veel bewoners hebben hier vanaf hun jeugd voetstappen liggen. Nu maken we er voor en met hen weer een fijne plek van.’ , aldus Roy Wouters. De voetstappen van de huidige bewoners werden tijdens een parkfeest in de buurt verzameld. Deze werden gescand en met de computer omgezet in bestanden om te kunnen frezen. Producent ACO heeft de voetstappen vervolgens op ware grootte gefreesd en met de juiste tussenruimte in de goot aangebracht. Iedere afdruk is met naam en geboortedatum van de bewoner in de buurt van het huis van de eigenaar geplaatst. De goot is daarmee onlosmakelijk verbonden met de wijk en de bewoners, nu en in de toekomst.

Reageer op dit artikel