nieuws

Kijken naar je gevoel

Geen categorie

Dat een MRI-scan handig is voor het ontdekken van (verborgen) gebreken dat wisten we al. Nieuw is het onderzoek dat Merel Bekking deed onder twintig vrijwilligers naar de voorkeur van de hersenen voor vorm, kleur en materiaal. Resultaat onze hersenen zien het liefst rood, plastic en organisch gesloten materialen.

Kijken naar je gevoel

 

 

 

 

Merel Bekking, die zichzelf omschrijft als onderzoeksdesigner, deed het onderzoek samen met dr. Steven Scholte van Neurensics, onderdeel van het neuromarketing research centrum van het Spinoza Centrum for Neuroimaging in Amsterdam.

MRI onderzoek voor designvoorkeuren 

Twintig mannen en vrouwen tussen 20 en 30 namen deel aan het experiment dat bestond uit een uur liggen in een mri-scanner terwijl verschillende beelden, kleuren en vormen werden geprojecteerd. Om de authenticiteit van het onderzoek te behouden was de proefpersonen van te voren niet verteld waarvoor de test was. Ieder kreeg 252 foto’s voorgelegd met vijf verschillende materialen, hout, papier, plastic, staal en steen. Daarna kwamen de vormen aan de beurt, rond, organisch, vierkant en driehoekig in gesloten of dichte toestand. De kleuren vormden het laatste onderdeel van het onderzoek. Dit is gemeten in tien kleuren en vier verschillende tekeningtypes: van gewelddadig tot aan erotisch en in sociale activiteiten of voeding.

 MRI Merel Bekking 

Verschillende delen van het brein reageren met verschillende emoties zo zegt Bekking “zodra een gewelddadige tekening werd getoond zoals Goya of Caravaggio, werd een ander deel van de hersenen geactiveerd dan dat een erotische afbeelding werd getoond.” Dr. Scholte was hierna in staat de resultaten van de diverse proefpersonen met elkaar te vergelijken waarmee hij een wetenschappelijke formule kan bedenken om de visuele voorkeur te meten.

Verrassing

Bekking was verrast door de resultaten doordat de hersenen niet weergeven wat personen dachten leuk te vinden. “Het toont aan dat design is ondergeschikt aan context en aan wat mensen denken leuk te vinden, of verwacht wordt leuk te vinden. Als je aan mensen vraagt wat zij leuk vinden, komt als groepsantwoord blauw, hout en ronde open vormen. Het onderzoek met de MRI-scanners wijst echter anders uit, rood, plastic en organisch gesloten vormen vinden de hersenen het leukst.”

Bekking gebruikt de resultaten voor het maken van een serie objecten met de titel “perfect everyday object”. De collectie wordt in april in Milaan onthuld.

Bron: dezeen.com

 MRI Merel Bekking 

 

Reageer op dit artikel