nieuws

Aantal zorgvilla’s groeit sterk

Geen categorie

In Nederland groeit het aantal particuliere zorgvilla’s voor ouderen snel. Zorgvilla’s zijn particuliere, kleinschalige woonvormen buiten de reguliere verzorgingshuizen en verpleeghuizen om.

Aantal zorgvilla’s groeit sterk

 

Bewoners betalen veelal woonkosten van ten minste 2500 euro, naast de zorgkosten die door de overheid worden vergoed. Branchevereniging Nevep zegt dat het door de snelle groei lastig is geworden om de kwaliteit in de gaten te houden. Daarom wordt aan een keurmerk voor zorgvilla’s gewerkt.

In een marktonderzoek dat de Nevep eerder liet uitvoeren werd geconcludeerd dat er alleen al dit jaar zeker twintig zorgvilla´s bijkomen, het aantal groeit van 149 tot zeker 169. Dat is een groei van ruim 13 procent in een jaar. Dit op een moment dat reguliere verzorgingshuizen juist krimpen en de deuren moeten sluiten.

Het aantal zorgvilla’s is nog wel steeds een klein deel van de totale woonzorgmarkt: slechts zo’n 2 procent van de bedden in verzorgings-, en verpleeghuizen staat op dit moment in kleinschalige particuliere voorzieningen.

Overigens zijn particuliere aanbieders niet de enigen die inspringen op de trend van kleinschalig wonen. De Vereniging van Zorgaanbieders Actiz geeft aan dat ook reguliere zorgaanbieders steeds meer experimenteren met kleinschalige woonvormen. Het ouderenfonds wijst ook op een trend waarbij ouderen steeds vaker zelf woongroepen organiseren.

Bron: NOS.nl

Reageer op dit artikel