nieuws

Interview: Karakus over transformatie in Rotterdam

Geen categorie

In 2011 richtte de gemeente Rotterdam een transformatieplatform omdat het transformatievraagstuk niet snel genoeg werd opgepakt. Door middel van het platform kon de gemeente actief marktpartijen benaderen. Het programma is effectief: ruim 100.000 vierkante meter kantoorruimte is permanent getransformeerd. Harm tilman interviewde op de PROVADA zojuist de initiatiefnemer van dit project, wethouder Hamit Karakus.

Interview: Karakus over transformatie in Rotterdam

 

Sander Woertman

In de wijze waarop de Rotterdamse gemeente het transformatievraagstuk oppakt, openbaart zich het karakter van de Rotterdammer, die liever doet dan denkt. Als er bijvoorbeeld belemmeringen zijn op het gebied van het bestemmingsplan, dan wordt dat tegenwoordig direct opgepakt. De lijnen met wethouders zijn kort. De term ‘doorbraken forceren’ viel een paar keer in het interview.

Aanjagende functie

Wethouder Karakus vat de taak van de gemeente niet licht op. In een tijd waarin steeds meer verantwoordelijkheden worden verschoven naar marktpartijen, constateert Karakus dat de gemeente als het gaat om het ontwikkelen van de stad, niet alleen een regiefunctie of faciliterende functie heeft, maar ook een aanjagende.

De Rotterdam van OMA

Dankzij haar rol als aanjagende partij, heeft Rotterdam volgens Karakus de vlucht van bewoners en gezinnen uit de binnenstad weten te keren. Zelfs het hete hangijzer van De Rotterdam – het hoogbouwproject dat is ontworpen door OMA en dat dit jaar zal worden opgeleverd – past volgens de wethouder in de ambities van de gemeente: meer inwoners in de binnenstad en meer werkgelegenheid. Ook het immense hotelprogramma past in de ontwikkeling van de binnenstad, waar de vraag naar hotelovernachtingen nog steeds groeit.

Verlies van ontwikkelkracht voorkomen

Naar aanleiding van het verdwijnen van ontwikkelaar MAB constateert Karakus dat er weinig ontwikkelkracht en deskundigheid op dat gebied overblijft. De vraag van Harm Tilman of architecten deze rol zouden kunnen overnemen, beantwoordt hij ontkennend. Iedereen heeft zijn eigen deskundigheid, zo meent de wethouder. Koste wat kost moet worden voorkomen dat de kennis verdwijnt die er is op het gebied van ontwikkelen. Karakus roept ontwikkelaars daarom op om niet vast te houden aan oude verdien- en bedrijfsmodellen, maar om de bewegingen van de markt te volgen en het bedrijf daarop aan te passen.

Reageer op dit artikel