nieuws

Discussie over nieuwbouw of verbouwing De Kuip gaat verder

Geen categorie

Zestig procent van de inwoners van Rotterdam en omgeving wil geen nieuw Feyenoordstadion. De voorkeur gaat uit naar renovatie van de sporttempel. Onder het legioen van de club is de voorkeur voor behoud nog groter, maar liefst 82 procent is voor verbouwing. Dat is de uitkomstig van een enquete van RTV Rijnmond en EenVandaag onder 2800 inwoners van Rotterdam.

Voor de zomer wordt duidelijk of de gemeente Rotterdam financieel garant wil staan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion of renovatie van De Kuip. Een nieuw stadion gaat 313 miljoen euro kosten, zo bleek uit de plannen die woensdag werden gepresenteerd door Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord.
In het plan ‘Red de Kuip’ wordt uitgegaan van verbouwing van het huidige stadion

Discussie over nieuwbouw of verbouwing De Kuip gaat verder

Doorslaggevend argument voor de ondervraagden zijn niet alleen de kosten. Veel noemen de Kuip een symbool is van Rotterdam.

Plan Feyenoorddirectie

De uitkomst van het onderzoek is een tegenvaller voor Feyenoord, de stadiondirectie en het Consortium Volker Wessels met onder andere MVSA Architecten, concludeert RTV Rijnmond die bezig zijn met de bouw van een nieuw stadion. Dit stadion, tot nu toe nog steeds drager van de naam ‘De nieuwe Kuip‘ moet achter het oude stadion komen en plaats bieden aan 63.000 mensen. Daarnaast moet het dak van het nieuwe stadion dicht kunnen.

Het beoogde stadion krijgt een schuifdak en herbergt 90 business units en 6300 business seats. Om het nieuwbouwplan financieel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid gebruikt voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. In totaal zijn 28 wedstrijden per jaar ingepland.

De nieuwe voetbaltempel moet tegelijkertijd een reddingsboei voor Rotterdam-Zuid zijn. Het is de vierde variant, naast de drie renovatieplannen die er liggen.

Nieuwbouw kost 313 miljoen euro. De gemeente Rotterdam wordt gevraagd 165 miljoen euro opzij te leggen om garant te staan voor de financiering van het plan.

Second opinion

Met de presentatie is nog geen zekerheid over de toekomst van De Kuip. De renovatie- en nieuwbouwplannen voor het stadion worden eerst onderzocht door een onafhankelijk bureau.

Ook wordt gekeken of de Europese Commissie een financiële steun vanuit de gemeente goedkeurt. Dat hebben de politieke partijen in Rotterdam woensdag afgedwongen bij sportwethouder Antoinette Laan.

Het college stelde al voor een second opinion over de vier varianten te doen. De politieke fracties benadrukten dat er gekeken moet worden naar de effecten voor de directe omgeving in het gebied waar de plannen worden uitgevoerd.

Red de Kuip

Naast de directie van het stadion is er ook de groep ‘Red de Kuip’, met daarin onder meer Adriaan Geuze. Zij staan voor renovatie van het voetbalsymbool en berekende een goedkopere variant van 117 miljoen waarin de Kuip wordt behouden. In dit plan ontstaat ruimte voor 63.000 zitplaatsen, 88 businessunits, businesslounges (4), restaurant met zicht op het stadion (4), het behoud van Varkenoord en omgeving en kan de bouw plaatsvinden tijdens een voetbalseizoen (van zomerstop 2014 tot zomerstop 2015).

Bron: NU.nl/AD/

Reageer op dit artikel