nieuws

Blijvend herstel Amerikaanse woningmarkt

Geen categorie

Goed nieuws van de overkant van de oceaan: het herstel van de Amerikaanse woningmarkt is blijvend en gaat steeds sneller. Daardoor zal het de economische groei op de korte en middellange termijn ondersteunen.

Blijvend herstel Amerikaanse woningmarkt

De woningprijzen liggen nog altijd 30 procent onder het niveau van 2006, het jaar dat de prijzen piekten. Maar het herstel, hoe beperkt ook, heeft direct economische effecten omdat de werkgelegenheid stijgt en het consumentenvertrouwen toeneemt.

Dat schrijft de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors in een rapport over de Amerikaanse woningmarkt.

De kosten om een woning te financieren in de VS zijn absurd laag. In november stond de gemiddelde rente voor een 30-jarige vaste hypotheek op een ongehoorde 3,3 procent. Daarbij daalt de werkloosheid, stijgt het consumentenvertrouwen en is de schuldenpositie van huishoudens afgenomen tot het niveau van begin jaren tachtig waardoor er geld vrijkomt voor andere zaken. De woningvoorraad op de markt is beperkt. De bestaande woningvoorraad is het afgelopen jaar met 20 procent afgenomen en met 40 procent sinds eind 2010. De voorraad nieuwe woningen is in vijftig jaar niet zo klein geweest.

Het optimisme neemt ook toe, zo blijkt uit een stijging van 35 procent in de afgelopen twaalf maanden van afgegeven vergunningen om nieuwe woningen te bouwen. Het aantal Amerikanen dat zegt een woning te willen gaan kopen, is het hoogste in zestig jaar.

Reageer op dit artikel