nieuws

Studie naar ontwikkelingsgeschiedenis kantoren

Geen categorie

Om met betrokkenen in gesprek te komen over de cultuurhistorische waarde van bestaande kantoren, verrichtten Cultuurhistoricus Leon van Meijel en architect Taeke Bouma een onderzoek naar de naoorlogse voorraad.

Studie naar ontwikkelingsgeschiedenis kantoren

De studie werd verricht in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Nationaal Programma Herbestemming. ‘We willen de vastgoedwereld en de overheid uitdagen om ook op een andere manier naar kantoren te kijken’ stelt Erik Kleijn, hoofd gebouwd erfgoed van de RCE en opdrachtgever van deze studie, ‘zodat ook andere mechanismen dan de boekhoudkundige een kans krijgen. Het besef dat zo’n kantoor ook een andere waarde kan hebben, het verhaal dat achter de gevel schuil gaat, kan wellicht inspireren tot andere oplossingen.’

De RCE benadrukt dat het gaat om een eerste aanzet tot discussie met de vakwereld. Daartoe is een LinkedIn-groep aangemaakt met als naam De waarde van naoorlogse kantoren. RCE: “Dit platform is niet bedoeld om tot een selectie van kantoren als cultuurhistorische categorie te komen en deze wellicht te beschermen, maar wel om in gezamenlijkheid een andere visie op de waarde van dit type gebouwen te ontwikkelen waar meer dan de helft van de Nederlanders hun werkzame leven in hebben doorgebracht. Een nieuwe visie op de historische waarde zal daarbij hopelijk ook leiden tot nieuwe waardecreatie voor de toekomst.”

De studie is in te zien op de website www.herbestemming.nu. Een PDF is hier te downloaden

 

Reageer op dit artikel