nieuws

Huis Naalden in Best in collectie Vereniging Hendrick de Keyser

Geen categorie

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende organisatie die zich inzet voor het behoud van historische huizen, heeft ‘Huis Naalden’ in Best in haar collectie opgenomen. Het huis uit 1982 is behoort tot de ‘Bossche School’-architectuur uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Huis Naalden in Best in collectie Vereniging Hendrick de Keyser
Huis Naalden, architect Dom Hans van der Laan. Bakpers 9, Best. Vereniging Hendrick de Keyser.

 

 

Dom Hans van der Laan

Het Huis in Best is het enige woonhuis in Nederland van Pater-architect Dom Hans van der Laan (1904-1991), grondlegger van de Bossche School. Het werd ontworpen kort nadat Van der Laan zijn architectuurtheorie ‘De Architectonische Ruimte’ had gepubliceerd. Het ontwerp is een statement van Van der Laan over hoe een woonhuis gebouwd zou moeten worden en van zijn opvattingen over maat, vorm en ruimte gebaseerd op het ‘plastische getal’. Van der Laan noemde het ontwerp ‘een proeve van architectonische ruimte’.

Huis Naalden - Arjan Bronkhorst 

Huis Naalden breekt geheel met de Nederlandse woonhuistypologie. Het is gebouwd als een compositie van volumes rondom een binnenhof. Het bestaat uit vier bouwdelen: een zaal (woonkamer), een langsvleugel (slaapkamers, keuken en sanitaire voorzieningen), een open galerij (die tevens als garage dienst kan doen) en een tuinmuur. Samen vormen ze de besloten binnenhof. In een fonteintje in de gang staat de inscriptie ‘het buiten in de ban van het binnen’, een bondige typering van het huis.

Huis Naalden

Hendrick de Keyser

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor bijzondere historische huizen. De aankoop van Huis Naalden past in het beleid van de vereniging om haar collectie uit te breiden met spraakmakende 20ste-eeuwse Nederlandse architectuur. In deze collectie zijn ook huizen van onder andere Gerrit Rietveld, Sybold van Ravesteyn, Ben Merkelbach en Abe Bonnema opgenomen.

Reageer op dit artikel