nieuws

Gerard Unger wint BNO Piet Zwart Prijs

Geen categorie

Typograaf en letterontwerper Gerard Unger ontvangt dit jaar de Piet Zwart Prijs / lifetime achievement award uit handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Awards (DDA).

Gerard Unger wint BNO Piet Zwart Prijs

 

 

 

 

Volgens de jury komt de oeuvreprijs juist deze ontwerper toe omdat de ambachtelijke kwaliteit van zijn werk in het huidige tijdsgewricht uitermate relevant is. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven.

Door de opkomst van de digitalisering is het vak typografie de afgelopen decennia ingrijpend getransformeerd. Niettemin is de letter nog altijd een belangrijke basis waarmee een grafisch ontwerp staat of valt. Volgens de jury is het daarom de hoogste tijd dat er aandacht wordt gevestigd op de professie typografie.

Uit het juryrapport “Gerard Unger is een letterontwerper pur sang. Hij weet met zijn ontwerpen als geen ander een bepaalde subtiliteit en uniciteit uit te dragen. Sommige van zijn letterontwerpen hebben ook grote maatschappelijke waarde door ontwerpen die ruimte en dus papier bespaarden. Daarnaast draagt hij zorg voor de overdracht van kennis via zijn rol als docent aan diverse academies en universiteiten.”

 Unger wint Piet Zwart Prijs 2012

Font Vesta Regular (2001)

Gerard Unger

Gerard Unger (1942) ontwikkelde letters voor digitale zetmachines en printers, en publiceerde over typografie. In 2006 werd hij aan de Universiteit van Leiden benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar Typografie. Het vak doceert hij ook aan de University of Reading. Hij was lange tijd docent aan de Rietveld Academie, de school waaraan hij zelf is opgeleid. Zijn in 1993 ontworpen letter Gulliver wordt gebruikt door kranten als USA Today en de Stuttgarter Zeitung; het dagblad Trouw gebruikte als eerste Nederlandse krant zijn schreefloze letter Swift; en de Volkskrant gebruikt sinds 2006 zijn letter Capitolium News als broodletter.

BNO Piet Zwart Prijs

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award is een jaarlijkse oeuvreprijs voor een Nederlandse ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan een van de vakgebieden waarop ook Piet Zwart actief was (fotografie, typografie, ruimtelijk en industrieel ontwerp). De BNO stelt een bedrag van € 4.000 beschikbaar aan de winnaar.

Dutch Design Week Eindhoven

De ontwerper neemt de oeuvreprijs op zondag 21 oktober 2012 in ontvangst tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Dutch Design Awards, onderdeel van Dutch Design Week in Eindhoven.

Reageer op dit artikel