nieuws

Doodencel 601 Scheveningen wordt museum

Geen categorie

Doodencel 601 in de gevangenis van Scheveningen wordt een museum. Rondom de cel komt een aanbouw zodat belangstellenden de cel het hele jaar tijdens bezoekuren kunnen bekijken. Dat meldde dinsdag de stichting Oranjehotel.

Doodencel 601 Scheveningen wordt museum

 

 

 

In de beruchte Doodencel zaten in de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders die later werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. De kosten van de verbouwing zijn 3 miljoen euro.

De aanbouw komt buiten de veiligheidszone van de gevangenis. Op die manier kunnen belangstellenden makkelijker bij het monument en het informatiecentrum komen. De stichting hoopt dat er veel schoolkinderen komen.

Zaterdag is de jaarlijkse herdenking bij de Doodencel. De stichting denkt dat het geen probleem is om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De Scheveningse gevangenis kreeg in de oorlog de naam Oranjehotel. De Duitsers sloten er veel Nederlanders op die zich verzetten tegen de bezetting.

ANP

Reageer op dit artikel