nieuws

Winnaars Gulden Feniks 2012 bekend

Geen categorie

De Gulden Feniks Awards zijn is vandaag uitgereikt. De winnaars zijn de Rotterdamse wijk Katendrecht (Gebiedstransformatie), het Amsterdamse project ‘De Koningsvrouwen van Landlust’ (Renovatie) en het Conservatorium Hotel in Amsterdam (Transformatie).

Winnaars Gulden Feniks 2012 bekend

De Gulden Feniks richt zich exclusief op de bestaande gebouwde omgeving. Alle inzendingen voor de Gulden Feniks 2012 zijn opgenomen in het Jaarboek Gulden Feniks 2012.

Winnaar Gebiedstransformatie: Katendrecht

 

Wie een paar jaar geleden voorspeld had dat (jonge) Rotterdammers en hun gezinnen zich van overal uit de stad wilden gaan vestigen op schiereiland Katendrecht om een toekomst op te bouwen, was volgens de jury beslist voor gek versleten. “De afgelopen tien jaar stond Katendrecht bekend als een van de gevaarlijkste buurten van de stad. Niet direct een plek waar je voor je plezier ging wonen.” Met dat uitgangspunt in ogenschouw raakte de jury direct onder de indruk van wat er de afgelopen vijftien jaar op ‘De Kaap’ tot stand is gebracht. Een wandeling door de buurt laat zien dat de omslag van onguur naar een aantrekkelijk gebied voor Rotterdammers lijkt te zijn gemaakt. Het Deliplein is een indrukwekkend voorbeeld op dat vlak.

Winnaar Renovatie: De Koningsvrouwen van Landlust

 

De renovatie van deze twee portiekflats aan de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam is zo uitgevoerd, dat het straatbeeld welhaast gelijk is aan hoe de gebouwen er uit hebben gezien bij oplevering in 1937. De opdracht die woningstichting Eigen Haard zich bij aanvang van de renovatie stelde, was het oorspronkelijke aanzien terugbrengen, de gedateerde plattegronden van de woningen op een eigentijds niveau brengen, de bewoners nadrukkelijk bij de renovatie betrekken en het energieverbruik van de flats aanzienlijk reduceren. Volgens de jury van de Gulden Feniks is Eigen Haard met vlag en wimpel in deze opdracht geslaagd.

Winnaar Transformatie: Conservatorium Hotel

 

Wie naar vijfsterrenhotels zoekt op het internet, ontdekt volgens de jury veel lelijks. Dit geldt niet voor het Amsterdamse Conservatorium Hotel. Architectenbureau Lissoni Associati in Milaan ontwierp het interieur van het directiekantoor van de voormalige Rijkspostspaarbank (RPS) en leverde een interessante mix van de monumentale kwaliteit van het bestaande gebouw en Italiaans design. De jury vindt het knap hoe opdrachtgever Alrov Group zo’n plek – als ware uit het niets – in ‘a place to be’ wist te transformeren.

Reageer op dit artikel