nieuws

Nationaal Stadion voor Ethiopië

Geen categorie

Vanaf 2014 kunnen inwoners van Ethiopië de belangrijkste sportevenementen bijwonen in een Nationaal Stadion in Addis Abeba. Lava, Laboratorium voor visionaire architectuur en Design Sport maakten samen met het lokale bedrijf JDAW het winnende ontwerp van een internationale architectuurwedstrijd voor een stadion als onderdeel van een Sportdorp.

Nationaal Stadion voor Ethiopië

 

De Ethiopische cultuur dient als basis voor het ontwerp. Voor de gevel heeft de Massob, een Ethiopische mand van geweven gras, model gestaan. De vorm van het stadion lijkt van bovenaf op koffiebonen, de belangrijkste bron van inkomsten van het land en op ‘Mother Womb’, het skelet van een van de oudste mensen, Lucy, 3,2 miljoen jaar oud. Het dak, een lichtgewicht spankap,  bestaande uit een intelligent membraan, is van ver waar te nemen. “Het verschijnt als een wolk aan de horizon van de uitgestrekte Ethiopische hemel”.

Het masterplan bestaat uit een stadion met 60.000 zitplaatsen dat voldoet aan de IOC standaard. Het wordt gebruikt voor FIFA wedstrijden, atletiek, evenementen, concerten, religieuze en nationale festivals. Het stadion is onderdeel van een Sportdorp met een binnen- en buitenzwembad, sporthallen en arena’s, slaapzalen en het hoofdkwartier van de Federale Sportcommissie. Het is de bedoeling dat dit Sportdorp een levendige wijk wordt gedurende het hele jaar.

De omliggende Entoto Hills zijn het decor voor het ontwerp dat inspeelt op de vulkanische geologie van de regio. Het zacht glooiende stedelijk park volgt de lijnen van de krater en is opgevat als een continue ruimtelijke ervaring dat beweging, klimaat, ervaring en efficiëntie in evenwicht brengt. Een centraal plein vormt het hart van het project en een richel verbindt alle zones.

De bouw start naar verwachting in 2014.

Reageer op dit artikel