nieuws

EIB verwacht eind 2012 herstel woningmarkt

Geen categorie

Eind dit jaar kunnen de eerste tekenen van herstel in de woningbouwmarkt zich voordoen. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

EIB verwacht eind 2012 herstel woningmarkt

 

 

 

Van Hoek verwacht dat het herstel op de woningbouwmarkt eerst zichtbaar zal zijn in een toename van het aantal bouwvergunningaanvragen. De productie zelf zal dan volgens de onderzoeker rond 2014 weer aan moeten gaan trekken.

Van Hoek, die deze week tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam samen met ontwikkelaar Bouwfonds en branchevereniging Bouwend Nederland het onderzoek ‘Woningmarkten in perspectief’ presenteerde, ziet het herstel met name ontstaan vanuit de startersmarkt waar door de stagnerende woningmarkt een “reservoir” van kopers is ontstaan.

Van Hoek wijst verder op de demografische ontwikkeling in Nederland, die een herstel van de bouwproductie rechtvaardigt. “Voor de crisis was het hoogconjunctuur en is wat meer gebouwd dan de trendmatige groei van de woningmarkt In het totaal zo’n 25.000 woningen. Door de crisis is dit al meer dan ingelopen en ligt een herstel voor de hand.”

Voor de exacte ‘timing’ van het aantrekken van de woningbouwproductie houdt Van Hoek nog enkele slagen om de arm. “Veel hangt natuurlijk af van wat er rond de euro gebeurt, het vertrouwen van consumenten, en de economische ontwikkeling.”

De financierbaarheid van woningen hoeft volgens Van Hoek geen probleem te zijn. “Er is genoeg geld. Het financieren van een woning is momenteel moeilijk omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de regels streng toepast. En hypotheken zijn relatief duur omdat er weinig concurrentie is.”

Het plan om de hypotheekrenteaftrek te koppelen aan het annuïtair aflossen van de hypotheek, zoals onlangs in het Lenteakkoord van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie is afgesproken, kan volgens Van Hoek goed uitpakken. “Wordt dat op een slimme manier uitgewerkt, dan is dat geen slechte maatregel.”

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel