nieuws

Stationsplein Utrecht: levendig en ruim

Geen categorie

Stationsplein oost wordt de nieuwe schakel tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de binnenstad van Utrecht. Het voorlopig ontwerp van Ector Hoogstad Architecten en Buro Sant en Co, geadviseerd door Royal Haskoning en DGMR, is goedgekeurd door het college. Voetgangers krijgen zowel op het plein als op de routes ernaartoe ruim baan.

Stationsplein Utrecht: levendig en ruim

Het verhoogde en overdekte stadsplein ligt straks tussen Utrecht Centraal en Nieuw Hoog Catharijne, op de plek van het voormalige taxiplatform en de stationstraverse. Het plein wordt ruimer dan in vorige plannen doordar de geplande kiosken zijn verdwenen. Onder het plein is ruimte voor een fietsenstalling met 12.500 plekken.

Brede groene straten

Vanaf het Vredenburg en de Mariaplaats komt er een natuurlijke overgang van binnenstad naar Utrecht Centraal en in de straten naar het plein toe komt meer levendigheid. Met het verdwijnen van de vele fietsen van straat, komt er ruimte voor brede en groene straten met extra ingangen op straatniveau voor de kantoren in Hoog Catharijne en ruimte voor kleinschalige winkels en horeca op straat- en pleinniveau.

De bereikbaarheid van Utrecht Centraal en Hoog Catharijne voor hulpdiensten wordt geregeld met een hellingbaan. De expeditie van Utrecht Centraal verloopt via de bestaande expeditiestraten van Hoog Catharijne en gaat dan onder het stationsplein door naar het station.

Reageer op dit artikel