nieuws

Plein van C-mine in Genk (B) geopend

Geen categorie

Hosper landschapsarchitectuur en stedebouw heeft het C-mine plein in Genk ontworpen. Het plein ligt op het terrein van een voormalige kolenmijn en is de centrale open ruimte van het nieuwe culturele hart van Genk. Afgelopen zaterdag werd de opening gevierd.

Plein van C-mine in Genk (B) geopend

De voormalige mijngebouwen rond het plein zijn gerenoveerd en hebben diverse bestemmingen van culturele aard gekregen: een theater, bioscoop, restaurants. Ook is er nieuwbouw verrezen. Aan de westzijde van het plein staat de Media, Arts & Design Faculty van de Katholieke Hogeschool Limburg.

Hosper heeft het plein zo ontworpen dat de inrichting ruimte biedt voor spektakel. De ruimte is obstakelvrij, en voorzien van verwijderbare zitelementen. De vloer is gemaakt uit Belgische zwarte leisteen, van grote flagstones tot fijn spit, als verwijzing naar het ‘zwarte goud’ van de voormalige mijn. De vloer krijgt een levendig karakter dankzij een waterspiegel, nevelfonteinen, zitelementen en verlichtingselementen.

Zitelementen

De zitelementen Single Scatter zijn in samenwerking met Hosper ontworpen door Carmela Bogman. De stoelen en krukken zijn gevouwen van rvs plaatstaal.

Lichtplan

De uitwerking van het lichtplan is gedaan door Painting with Light. Met respect voor het historische karakter zijn de gebouwen rondom het plein aangelicht. De twee schachtbokken worden belicht met ledarmaturen die zorgen voor een lichtbaken op grote afstand. Lichtlijnen in de vloer, de verlichting bij de nevelfonteinen en de verlichting van de zitelementen maken het compleet. Voor alle verlichting is de basiskleur warmwit, maar zijn kleureffecten tijdens evenementen mogelijk. Een groot deel van de verlichting, maar ook de fonteinen zijn in een integraal bestuurbaar programma opgenomen.

Route

Voor het ontwerp en de uitvoering van het plein is door HOSPER samengewerkt met het Belgische bureau Atelier Ruimtelijk Advies. Het Belgische bureau NU architectuuratelier ontwierp een route door de voormalige mijngangen onder het plein, die eindigt met een fantastisch panorama bovenop de jongste schachtbok: de C-mine expeditie.

Reageer op dit artikel