nieuws

Hogere btw leidt nu al tot problemen nieuwbouw

Geen categorie

Ontwikkelaars en bouwers melden dat de voorgenomen btw-verhoging naar 21% leidt tot ongerustheid bij nieuwbouwkopers. Ook mensen die onlangs een nieuwe woning hebben gekocht, worden straks geconfronteerd met duizenden euro’s extra btw-afdracht. Bouwend Nederland, NEPROM en NVB pleiten daarom voor overgangsmaatregelen. Voor wie onder het oude btw-tarief een nieuwbouwwoning heeft gekocht, zou dit tarief moeten blijven gelden.

Hogere btw leidt nu al tot problemen nieuwbouw

Als het aan VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ligt, gaat met ingang van 1 oktober het hoogste btw-tarief van 19% naar 21%. Ook over nieuwbouwwoningen moet de hogere btw in rekening worden gebracht. Bij een gemiddelde nieuwbouwwoning van 250.000 euro leidt dit tot een prijsverhoging van 4.200 euro. Voor kopers die voor 1 oktober een nieuw huis hebben gekocht dat na 1 oktober wordt opgeleverd, heeft dit vervelende consequenties.

De bouwers en ontwikkelaars signaleren dat de nieuwbouwmarkt opnieuw een klap krijgt. De verkoop is al gekelderd van 4.000 nieuwe woningen per maand in de jaren voor de crisis, naar het huidige niveau van 1.000 woningen per maand.

Reageer op dit artikel