nieuws

Groningen krijgt Infoversum

Geen categorie

Op het Ciboga-terrein, vlakbij het centrum van Groningen, verrijst volgend jaar zomer het eerste volledig digitale 3D dome-theater in Nederland. In dit Infoversum worden nationale en internationale producties op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur vertoond. Archiview Architectengroep tekende voor het ontwerp.

Groningen krijgt Infoversum

 

 

Het Inforversum moet behalve een culturele attractie ook een kenniscentrum worden. De dome krijgt 265 zitplaatsen. Naast het theater bieden de entree, de pre-show en de foyer ook mogelijkheden voor exposities en demonstraties. Licht in relatie tot ruimtelijkheid spelen een belangrijke rol in het ontwerp.

Cortenstaal

De dome is het hart van het gebouw, de metalen oogbal van  het ontwerp van Archiview. De cortenstalen oogkas (huid) vormt zich om de dome. De huid en de dome raken elkaar niet. De openingen zorgen ervoor dat het licht in de ruimte kan spelen.

Routing

De huid verjongt aan de voorzijde waardoor een opening voor de entree ontstaat. Bezoekers komen binnen de infowave, een digitale presentatieruimte, een visuele interactieve belevingsruimte. Via een hellingbaan kan het publiek naar de hoger gelegen Infodome, een digitale theaterruimte voor crossingborder activiteiten. Vanuit deze ruimte kunnen bezoekers naar de foyer die op zijn beurt weer naar de uitgang, de hellingbaan naar beneden of naar de inforoof leidt. Deze laatste is een tweede maaiveldniveau voor buitenevenementen. Via de hellingbaan kan met het infoversum verlaten of de foyer binnenkomen.

De totale oppervlakte aan publieke ruimte in het gebouw is 1350 vierkante meter. Het Infoversum rekent op 200.000 bezoekers per jaar.

Bouwconsortium

Voor de realisatie is een breed bouwconsortium samengesteld bestaand uit Architectengroep Archiview, Aas Architecten, Ingenieursbureau Wassenaar, Central Industry Group, Vuyk Engineering Groingen, Centraalstaal Construction, Adviesbureau VanderWeele, Bouwkundig adviesburo van der Plas, Rottinghuis’Aannemingsbedrijf en HOMIJ Technische Installaties. Het consortium wil de bouw in ongeveer een jaar verwezenlijken.

Reageer op dit artikel