nieuws

Geluidsarchitectuur: een actief muziekpaviljoen

Geen categorie

De New Yorkse kunstenaar Matthew Ritchie heeft een ‘geluidspaviljoen’ ontwikkeld: een paviljoen dat een actieve rol speelt in het creëren van geluid. The Morning Line is ontworpen voor het ‘Festival for Spatial Sound and Advanced Music Composition’ van van 8 tot 11 juni plaatsvindt in Wenen (Oostenrijk).

Geluidsarchitectuur: een actief muziekpaviljoen

De structuur is een verruimtelijking van de akoestische wensen. Om het beste geluid te krijgen, is gebruik gemaakt van vijftig speakers die worden aangestuurd door een geavanceerd audio systeem, dat speciaal werd ontworpen door het Music Research Centre van de Universiteit van York.

Het tien meter hoge, twintig meter lange paviljoen is opgebouwd uit twintig ton zwart gecoat aluminium, met vormen (lasercut) die ons immer uitdijende heelal verbeelden. Het is een betekenisvol, niet-lineair gebouw, gebaseerd op fractale geometrie en parametrisch design. Het sluit aan op het werk van de componisten, dat ver buiten de grenzen en de programmering van de traditionele concertzalen of muziekclubs ligt.

 

Symposium over architectuur

The Morning Line wordt op dinsdag 7 juni geopend.
Op 8 en 9 juni vindt er een symposium plaats over het paviljoen zelf: ‘The Morning Line – Between Architecture, Science and Sound’.

Reageer op dit artikel