nieuws

DO Pôle de Compétences door BARCODE gereed

Geen categorie

BARCODE Architects en Habiter Autrement (Parijs) hebben het definitief ontwerp voor het gebouw: ‘Pôle de Compétences’ in Bordeaux bekend gemaakt.

DO Pôle de Compétences door BARCODE gereed

Het 7000m2 grote nieuwbouwproject, dat in 2014 wordt opgeleverd, maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundig masterplan ‘Bassin à Flots’ (ANMA/Nicolas Michelin), een omvangrijke herontwikkeling van de havengebieden aan de westoever van de Garonne. Het masterplan voorziet een gefaseerde transformatie van het introverte industriële gebied tot een levendig stadsdeel met een binnenstedelijke mix van wonen, werken en recreatie. Het masterplan wordt gekenmerkt door haar eigentijdse havenidentiteit waarbij de historische kadestructuur met zijn beeldbepalende industriële archetypen, wordt gecombineerd met een nieuwe vormentaal met moderne stedelijke programma’s.

Op uitnodiging van ANMA/Nicolas Michelin maakten BARCODE en Habiter Autrement een ontwerp voor de ‘Pôle de Compétences’; een multifunctioneel kantoorgebouw met een gevarieerd programma van onder andere kantoren, kinderopvang, restaurant, een fitnessclub en parkeervoorziening.

  

Zuivere monoliet

Het vijf verdiepingen tellende gebouw is honderd meter lang en presenteert zich als een zuiver monolitisch volume dat zich uitstrekt over de gehele lengte van het plangebied. Door de specifieke transformatie van de daklijn en het typische silhouet van de gevel krijgt het volume een opvallende verschijningsvorm dat verwijst naar de industriële architectuur van het oude havengebied.

Nauwkeurige geometrie

Het karakter van het gebouw wordt versterkt door de nauwkeurige geometrie van de panelen en het consistente ritme van de gevelopeningen. Op de begane grond wordt dit ritme onderbroken door de entrees van de verschillende functies en door de dubbel hoge publieke passage die de bezoeker toegang verschaft tot het verborgen binnenhof aan de achterzijde van het gebouw.

Materialisering

Zowel de gevels als het dak worden bekleed met zilverkleurige geprofileerde Kalzip-panelen. De markante profilering van de beplating veroorzaakt een licht- en schaduwspel.

Reageer op dit artikel