nieuws

Delftse Hofjes in Spoorzone Delft

Geen categorie

Na een oproep van de Delftse gemeenteraad om ‘realistische ideeën, mooie voorstellen en haalbare bouwplannen’ in te dienen voor de Spoorzone Delft werden afgelopen week vijftien plannen ingediend. Het plan ‘Delftse Hofjes’ van zorginstelling Pieter van Foreest, met ontwerpvisie van VenhoevenCS architecture + urbanism werd door de aanwezigen als meest succesvol beoordeeld.

Delftse Hofjes in Spoorzone Delft

Het plan toont de potentie van de locatie voor seniorenhuisvesting en de ambitie van Pieter van Foreest om in de Spoorzone aantrekkelijke woonvormen in combinatie met voorzieningen voor haar doelgroepen te realiseren.

Het plan biedt een vorm van ouderenzorg die Delft op dit moment niet of nauwelijks heeft.: de combinatie van (ouderen)woningen met voorzieningen als een restaurant, sport en 24-uurs zorg op verzoek. Met de neus op het station kunnen de bewoners nu, maar ook later als ze minder mobiel zijn, met de trein naar vrienden en familie in het land. De combinatie van wonen met voorzieningen en openbaar vervoer bevordert de zelfstandigheid van de bewoners en actieve deelname aan de maatschappij.

Publiek – privaat

De nieuwe Delftse hofjes zijn een hedendaagse stedelijke variant op de historische hofjes en bieden het benodigde comfort en de gewenste voorzieningen en geborgenheid. Op de begane grond zijn er publieke functies, die zowel door de bewoners van het gebouw als de rest van de stad gebruikt kunnen worden. Naast het eigen terras of balkon biedt het gebouw de bewoners binnentuinen. Overdag zijn deze hoven publiek toegankelijk, ‘s avonds kunnen ze worden afgesloten. De collectieve voorzieningen kunnen ook door de buurt worden gebruikt.

Reageer op dit artikel