nieuws

Agendatip: 30 mei City Pics

Geen categorie

Op woensdag 30 mei vindt de eerste vertoning plaats in het filmprogramma CityPics. De documentaire Urban Goddess: Jane Jacobs Reconsidered, over de erfenis van Jane Jacobs, wordt dan getoond worden bij Kriterion. In het nagesprek zullen Ymere, Pluk de Nacht en De Valreep aan het woord komen.

Agendatip: 30 mei City Pics

 

 

 

De filmreeks CityPics begeeft zich in het domein van de stad. De stad in al haar facetten en verschijningsvormen, in Nederland, Europa, de wereld. Maar altijd met een link naar Amsterdam.

Met CityPics willen AFFR, Arcam, Cities en Filmtheater Kriterion Amsterdammers prikkelen zich (nog) meer te verdiepen in de dynamiek van zijn stad. Film, debat en stadsverkenning rond een wisselend centraal thema worden hiervoor ingezet.

Een terugkerend thema in deze dynamiek is de botsing tussen grootschalige top-down stedebouw aan de ene kant en fijnmazigheid, diversiteit en spontaniteit aan de andere. Deze twee tegenpolen werden in de jaren ‘60 perfect belichaamd door Robert Moses enerzijds en Jane Jacobs anderzijds. Om zijn visie van New York als web van snelwegen te kunnen verwezenlijken stond Moses de afbraak van complete buurten voor. Jacobs daarentegen pleitte voor the urban fabric – de levendigheid, kleinschaligheid , veiligheid, diversiteit (in bevolking, bebouwing en functies) en sociaaleconomische structuren die in de oude (in de ogen van ‘stadsvernieuwers’ rommelige, ouderwetse en onoverzichtelijke) stadswijken verscholen zit.

In de documentaire Urban Goddess: Jane Jacobs Reconsidered wordt Jacobs’ nalatenschap onderzocht. Aan de hand van hedendaagse stadsvernieuwing wordt gekeken in hoeverre haar ideeën terug te vinden zijn en is te zien dat fricties tussen de grote en kleine schaal van toen nog steeds bestaan.

Een goed voorbeeld van bottom-up initiatieven zijn de kleine bioscoopjes die her en der in de stad uit de grond schieten – soms in combinatie met horeca, zoals 16cc en l’Ozio, soms als huiskamerbioscoop. Door stadscinema van nu te spiegelen aan Jane Jacobs’ idealen willen de initatiefnemers onderzoeken wat de plek van film in ons urban fabric is.

CityPics, Locatie: Kriterion, Aanvang: 18.00 uur, Toegang: € 7

Reageer op dit artikel