nieuws

Voorlopig nog weinig slimme steden in China

Geen categorie

China zet in op ‘cloud computing’ en ‘the internet of things’. De regering hoopt dat steden slimmer kunnen worden gemaakt door fysieke objecten uit te rusten met sensoren en die onderling te verbinden en aan te sluiten op internet. Maar de praktijk is weerbarstig. Landelijke politiek en economische belangen staan de ontwikkeling van echte ‘Smart cities’ in de weg.

Voorlopig nog weinig slimme steden in China

Inmiddels positioneren meer dan vijftig steden in China zich als ‘smart city’, maar de mate waarin deze steden echt een geïntegreerde aanpak van IT hebben, verschilt sterk. Shanghai bijvoorbeeld zet zichzelf graag neer als smart city door te wijzen op een groot aantal projecten, maar heeft tegelijkertijd de laagste internetsnelheden van alle steden in China. Voor promotie en marketingdoeleinden is het positioneren als smart city dan een veelgebruikte optie. Maar er wordt meer over smart cities gepraat dan dat het echt substantieel is.

De grootste obstakels voor het realiseren van smart cities in China:

  • Het belang van economische groei. Bestuurders van districten worden afgerekend op economische groei, snelheid van ontwikkeling is belangrijker dan de intelligentie ervan
  • Automatiseren van diensten betekent verlies van banen. Dit kan leiden tot sociale onrust, iets wat de Chinese overheid koste wat kost wil voorkomen.
  • In een smart city zijn datastromen en communicatie lastig in de gaten te houden en te censureren, iets wat China voor grote problemen stelt.

Het volledige artikel van Auteur Bert van Dijk over Smart Cities in China valt te lezen in het aprilnummer van de Architect.

De beelden bij dit artikel zijn afkomstig van Cisco. Deze firma maakte een interactieve infographic waarin de mogelijkheden van smart city technologieën worden uitgelegd.

 

Reageer op dit artikel