nieuws

Tijdelijke kathedraal van karton

Geen categorie

De kathedraal in Christchurch die in februari 2011 door aardbevingen is verwoest, wordt opnieuw opgebouwd van karton, een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban. De 25 meter hoge kathedraal, waar 104 kartonnen kokers in moeten worden verwerkt, dient als tijdelijke vervanging van de iconische stenen kathedraal.

Tijdelijke kathedraal van karton

 

 

Volgens een woordvoerder van de kerk, moet de tijdelijke kathedraal plaats bieden aan zevenhonderd mensen. Het gebedshuis gaat plaats bieden aan zevenhonderd mensen, kost omgerekend maximaal 3,1 miljoen euro en kan de komende tien jaar worden gebruikt. In die tijd wordt gewerkt aan een permanente nieuwe kathedraal.

Shigeru Ban heeft eerder karton verwerkt in tijdelijke gebouwen. Zo was hij verantwoordelijk voor een ‘papieren kerk’ die na de aardbeving in 1995 in Kobe fungeerde als buurthuis.

De kathedraal wordt weerbestendig en brandwerend. Voor structurele ondersteuning worden onder meer beton, staal en hout gebruikt. In de kathedraal worden ruim twintig zeecontainers geplaatst voor de keuken, kantoren en opslagruimte. Het dak wordt vervaardigd van een ondoorzichtig polycarbonaat.

De kartonnen kathedraal moet verrijzen op Latimer Square, zo’n driehonderd meter van de ruïne van de oude kathedraal. De bouwplannen moeten nog worden goedgekeurd door het stadsbestuur.

 

Reageer op dit artikel