nieuws

Sterke daling in verkoop nieuwbouwhuizen

Geen categorie

Het is in Nederland steeds lastiger geworden om een nieuwbouwhuis van de hand te doen. In het eerste kwartaal van 2012 was er sprake van een dramatische daling van het aantal verkopen.

Sterke daling in verkoop nieuwbouwhuizen

 

 

 

 

Dat zegt directeur Nico Rietdijk van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) donderdag in het Financieel Dagblad. Er zijn in het eerste kwartaal maandelijks slechts 1100 nieuwbouwwingen verkocht.

“Een dramatische gang van zaken”, stelt Rietdijk. “Ik heb net de voorlopige cijfers over maart binnen. Voor de crisis was het heel normaal dat er 4000 woningen per maand werden verkocht. Begin vorig jaar waren het er ook nog altijd zo’n 2500.”

“De markt dreigt volledig in te storten. In een kwartaal verkopen we nu minder huizen dan vroeger in één enkele maand.”

Eerste kwartaal

De Nederlandse Vereninging van Makelaars (NVM) komt donderdag met cijfers van het eerste kwartaal over de prijsontwikkeling en het aantal transacties op de woningmarkt. “Indirect raakt ons dat ook, want hoe verder de prijzen dalen, hoe lastiger het voor ontwikkelaars en bouwers wordt om nog nieuwe projecten te ontwikkelen”, zegt Rietdijk.

1953

Woensdag maakte het CBS bekend dat het aantal verleende bouwvergunningen terug is op het niveau van 1953. Over heel 2011 werden er slecht 55.804 vergunningen verstrekt. “Dat gaat zich vertalen in de bouw van nieuwbouwwoningen”, concludeert de NVB-directeur. “Die gaat verder dalen.”

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er in 2011 57.000 koop- en huurwoningen zijn afgebouwd. “Nu het zo slecht gaat met de verkoop van de koopwoningen voorspel ik dat we in de tweede helft van het jaar onder de 50.000 op jaarbasis uitkomen”, blikt Rietdijk vooruit. “En als we niet oppassen wordt ook de grens van de 40.000 nog geslecht. Dat risico is heel reëel.”

Nog geen dieptepunt

Volgens Rietdijk heeft de woningmarkt het dieptepunt nog lang niet bereikt. “De beperking van de mogelijkheden om aan hypothecaire financiering te komen, werkt nog volop door.”

De NVB-directeur herhaalt zijn oproep om een taskforce samen te stellen die de problemen onder de loep neemt. “Daar moeten bouwers, financieel deskundigen, beleidsmakers en de politiek in samenkomen. Ik houd geen zielig verhaal, we moeten snel met praktische oplossingen komen.”

Lees ook: Huizenprijzen drastisch gedaald

 

Reageer op dit artikel