nieuws

Kaap Skil Texel klaar voor opening

Geen categorie

Op Texel heeft ‘Kaap Skil – Museum van jutters & zeelui’ haar deuren geopend voor publiek. Het gebouwontwerp is van Mecanoo architecten. Het interieur en de tentoonstellingen zijn ingericht door Kossmann.dejong

Kaap Skil Texel klaar voor opening

 

 

 

 

Een van de voornaamste uitgangspunten in het ontwerp van Mecanoo is de stedebouwkundige inpassing van het nieuwe entreegebouw. Zo loopt de bestrating van de Heemskerckstraat letterlijk het gebouw in waardoor het interieur van de stad naadloos overgaat in die van het gebouw. Hiermee wordt het entreegebied, met een museumcafé en een museumwinkel, de huiskamer van het dorp, een plek waar men elkaar kan ontmoeten.

Kossmann.dejong

Kossmann.dejong heeft voor het interieur dezelfde materialen gebruikt als Mecanoo voor het gebouw. In het souterrain worden de bezoekers meegenomen naar het leven in de zeventiende eeuw aan de hand van een 18 x 4 meter grote maquette van de Reede van Texel. Deze laat tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel zien. Met behulp van speciale kijkers kunnen de bezoekers hierop inzoomen, waarbij ze spannende animaties zien. Op de 20 meter lange wand achter de maquette worden geanimeerde taferelen uit schilderen uit de 17e eeuw getoond, die een kijkje geven in het dag- en nachtritme van het leven op zee.

Wonderkamers en vitrines

Negen wonderkamers tonen aan de hand van een personage uit de 17e eeuw de geschiedenis door een ruimtelijke installatie of een collectiestuk.
Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht. Glazen vitrines, ingericht op archeologisch thema, tonen objecten uit de 17e en 18e eeuw. Clusters van vitrines vormen eilanden met een thema. Zo is er het eiland ‘handelswaar’, of het eiland ‘geschut’ waar een groot kanon de kern van het cluster vormt. Een groot deel van de vitrines staan op wielen, daarmee wordt het mogelijk de vaste collectie te herstructureren.

Museumwinkel

De museumwinkel is ingericht als moderne visafslag. Karakteristieke witte en blauwe viskisten zijn in de balie en in de museumwinkel verwerkt. Het maritieme gevoel komt ook terug in de inrichting van het café, waar de stoelen zijn bekleed met gebruikte zeildoeken en reddingsboeien met bewegwijzering. Een grote kaart, gemaakt van Texelse wol, hangt aan het plafond. Erna van Sambeek maakte deze samen met verschillende vrouwen van Texel.

Een uitgebreide projectbeschrijving van het gebouw verschijnt in het komende aprilnummer.

Reageer op dit artikel