nieuws

IABR: Onderzoeksproject Internationale Olympische bids

Geen categorie

Vanaf 20 april is tijdens de IABR een presentatie te zien van het onderzoeksproject ‘Olympische Steden’ van XML. Voor dit project maakte het bureau in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu een internationaal vergelijkend onderzoek naar de Olympische kandidatuur van Madrid (2020), Istanbul (2020), Doha (2020), Tokyo (2020), Zuid-Afrika (2024) en Nederland (2028).

IABR: Onderzoeksproject Internationale Olympische bids

Het onderzoek geeft inzicht in de stedelijke ontwikkeling en innovaties die in de verschillende bids aan de orde komen, en de rol die ontwerp speelt in de geanalyseerde bids en voorgenomen kandidaturen. Het onderzoek geeft zo inzicht in de internationale competitie waarin Nederland zich begeeft bij een mogelijke kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2028.

Vergelijkende analyses

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel worden de ambities en toekomstige ontwikkelingen van de onderzochte steden in kaart gebracht. Met behulp van diagrammen en teksten kunnen bezoekers zelf de verschillende steden met elkaar vergelijken.

Video’s

Voor dit deel van het onderzoek heeft XML in elke stad samengewerkt met een lokale correspondent. Architect / schrijver Todd Reisz (Doha), architectenbureau Superpool (Istanbul), documentairemaker Gillian Benjamin (Zuid-Afrika), architect Mirai Morita (Tokyo) en architect / onderzoeker Gianpiero Venturini (Madrid) geven in korte video’s een meer persoonlijke inkijk in de Olympische aspiraties van de verschillende steden. Deze video’s zijn te zien in een telefooncel die onderdeel is van de tentoonstelling.

Cycli van twintig jaar

In het tweede onderdeel laat XML zien dat de Olympische Spelen geen neutraal, autonoom, onveranderlijk evenement zijn, maar dat de Olympische geschiedenis valt onder te verdelen in cycli van twintig jaar waarbij de Spelen steeds nauw verbonden zijn geweest met politieke, economische en sociale ontwikkelingen. Elk van deze periodes vormt een eigen paradigma voor de betekenis van de Spelen en voor wat de Spelen betekenen in hun tijd.

Nederland start nieuwe cyclus?

De tentoonstelling laat zien dat het niet onwaarschijnlijk is dat de Spelen van 2028 het begin zijn van een nieuwe cyclus. Onder de noemer ‘Nederland als GameChanger’ stelt XML dat een Nederlandse kandidatuur daarom niet zou moeten vertrekken vanaf het idee van wat de Spelen nu zijn, maar dat een eventueel Nederlands bid zou moeten inzetten op lange termijn ontwikkelingen in de wereld en de betekenis daarvan voor Nederland richting 2028 en daarna.

De tentoonstelling ‘Olympische Steden’ is als onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de Internationale Architectuur Biënnale te zien van 20 april tot en met 12 augustus in het NAi. Eind juni zal het hele XML onderzoek in boekvorm verschijnen en worden gepresenteerd tijdens een thema-avond over de Olympische Hoofdstructuur.

Reageer op dit artikel