nieuws

De Slag om Nederland: Parkstad 2, Maankwartier

Geen categorie

Heerlen heeft het zwaar. De ooit zo bruisende industriestad voert een felle strijd tegen de verloedering. Teun van de Keukn, Roland Duong, Andrea van Pol gaan ook vanavond weer in De Slag om Nederland op zoek naar de inspraak van burgers bij gemeentelijke plannen.

De Slag om Nederland: Parkstad 2, Maankwartier

Leegstand van kantoor- en winkelpanden is een enorm probleem, maar een man probeert het tij te keren.  Kunstenaar Michel Huisman ontwierp een wijk die bovenop het unheimische stationsgebied met komen waardoor de getergde mijnstad een nieuw hart krijgt.

De wijk zal Het Maankwartier gaan heten omdat het, net als de maan, licht zal vangen en uit zal stralen over Heerlen. Veel Heerlenaars zijn overtuigd door de bevlogen kunstenaar en de gemeente heeft besloten om het plan, samen met de lokale woningcorporatie, uit te voeren.

Winkeliers in het centrum van Heerlen zijn in ieder geval tegen het plan. Zij zijn bang dat hun toch al afnemende clientèle helemaal zal verdwijnen als er bij het station nieuwe winkels worden geopend.

Is het niet slimmer om het geld te steken in het opknappen van de huidige binnenstad in plaats van in nieuwbouw? Er vindt een harde confrontatie plaats tussen kunstenaar en werkelijkheid.
Wie trekt er aan het langste eind?

De Slag om Nederland, Parkstad 2, Maankwartier Heerlen. Nederland 2, Vanavond 20:20 – 21.00 uur
Na vanavond is de aflevering te zien op www.uitzendinggemist.nl of via de herhaling op donderdagochtend 10.00 op Ned 2. Op zaterdag wordt om 12.05 op Nederland 2 een eerdere afleveringen herhaald.

 

Reageer op dit artikel