nieuws

De Slag om Nederland: Gemeentebelangen

Geen categorie

Ook deze week gaan Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol op zoek naar misstanden in de gemeentelijke besluitvorming. Zo gaan ze op bezoek in Oosterhout waar discussie is over het nieuwe hoofdkantoor van Oranjewoud en in Ridderkerk waar wordt gestreden om het laatste stukje groen.

De Slag om Nederland: Gemeentebelangen

In Nederland is de ruimtelijke ordening opgeheven. Ooit plande het rijk welk bedrijf waar mocht komen en welk stukje natuur met rust moest worden gelaten, maar die tijden zijn voorbij.

De lokale overheden mogen nu zelf beslissen over de inrichting binnen hun gemeentegrenzen. Kunnen gemeentes die verantwoordelijkheid aan? Is een gemeente wel krachtig en machtig genoeg om voor de burgerbelangen op te komen wanneer het om grote bouwprojecten gaat?

Het programma bezoekt twee kleinere gemeentes waar de lokale politiek niet bestand is gebleken tegen de druk van het bedrijfsleven. In Oosterhout plant ingenieursgigant Oranjewoud een nieuw hoofdkantoor midden in een door bewoners zeer geliefd park en Ridderkerk wordt gedwongen zijn laatste stukje groen vol te bouwen met het zoveelste nieuwe bedrijventerrein. De gemeentepolitiek blijkt volgens de programmamakers een tandeloze tijger.

Reageer op dit artikel