nieuws

Ruimte voor groen in Eindhoven

Geen categorie

De gemeente Eindhoven heeft elf locaties in de binnenstad op het oog voor de aanleg van uitgebreide groenvoorzieningen. Het ontwerpbureau BYTR onderzocht in opdracht van de gemeente de mogelijkheden en heeft een ruimtelijk analyse van de stad gemaakt waarbij gekeken is waar groengebieden kunnen worden gerealiseerd en hoe deze met elkaar samenhangen.

Ruimte voor groen in Eindhoven

Uiteindelijk maakte BYTR voor tien locaties een schetsontwerp. Het gaat om onder meer een warenhuis, een appartementenblok en bushokjes. De ontwerpen zijn te vinden in het onderzoek Greenspots Reloaded. Uit de kosten-batenanalyse van het onderzoek blijkt dat de kosten gedrukt kunnen worden omdat de aanleg van groenvoorzieningen zichzelf voor een belangrijk deel terug verdient.

Luchtkwaliteit

Dit komt onder meer omdat door de aanleg van groen minder geld hoeft te worden uitgetrokken voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, aldus Triple E, een adviesbureau op het gebied van natuur en economie. Daar komt bij dat bijvoorbeeld groene daken langer mee gaan dan traditionele dakbedekking. Dit kan een besparing opleveren tussen 18 en 43 euro per vierkante meter. 

Orange Olive geeft in het onderzoek aan hoe projecten versneld uitgevoerd kunnen worden binnen budget, zonder consessies te doen aan de kwaliteit.

Bekijk het volledige onderzoek van Greenspots Reloaded hier.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel