nieuws

Wendy winnende inzending MoMa/P.S.1

Geen categorie

Dit jaar wordt de binnenplaats van PS1, een dependance van MoMa in New York, tijdens het Warm Up Summer Music programma in beslag genomen door ‘Wendy’. Wendy is het winnende ontwerp van MoMA/P.S.1 gemaakt door HWKN (Matthias Hollwich en Marc Kushner uit New York). Zij bedachten een stekelige structuur waarin sociale zones zijn gecreëerd die bezoekers moeten voorzien van koele lucht, muziek, waterkanonnen en nevels.

Wendy winnende inzending MoMa/P.S.1

 

 

 

Wendy bestaat uit een raster van steigers. Ze heeft puntige (stekelige) armen die zijn bekleed met een nylon stof. Deze is behandeld met een spray van titaanoxide nanodeeltjes om de luchtverontreinigende stoffen te neutraliseren.

Microprogramma’s

Microprogramma’s voor het laten ontploffen van koele lucht, het afspelen van muziek, voor de besturing van waterkanonnen en nevels ‘bedreigen’ de bezoekers tijdens het beklimmen van de structuur. Ook de sociale zones worden op deze manier beneveld of gekoeld. De structuur staat ver (genoeg) van het podium af waarop het Warm Up summer Music Programma plaatsvindt. De bezoekers worden zo niet gehinderd. Daarentegen staat Wendy wel dicht genoeg bij de ingang om bezoekers te trekken.

Wendy 

Young Architects Program

Jaarlijks schrijft het Museum voor Moderne Kunst en MoMA P.S.1 in New York een Young Architects Program (YAP) uit. Met dit programma willen de uitschrijvers nieuw architectonisch talent de kans bieden innovatieve projecten te ontwerpen en te presenteren. Elk jaar worden de winnaars uitgedaagd een tijdelijke, outdoor installatie te ontwerpen die schaduw, stoelen en water biedt op de binnenplaats van MoMA PS1. De ontwerpen moeten daarnaast duurzaam zijn.

Ecologisch bewustzijn

Over het winnende ontwerp is de jury vol lof. “Het project is niet alleen innovatief, maar visualiseert ook het ecologische bewustzijn.” “In de koepel van het MoMa PS1 worden de wintersessies gehouden, Wendy blaast de binnenplaats nieuw leven in en vormt een goede dialoog met de momenteel geïnstalleerde geodetische koepel”. “Door het gebruik van bijzondere materialen en het steigersysteem en nanotechnologie is het in staat om een ‘out-of-the-box’ en gedurfd architecturaal gebaar te maken.”

Finalisten

Wendy van HWKN versloeg in het PS1 Jonge Architecten Programma AEDS Ammar Eloueini Digit-all Studio (Ammar Eloueini, Parijs, Frankrijk / New Orleans, LA), Cameron Wu (Cambridge, MA), Ibañez Kim Studio (Mariana Ibañez en Simon Kim, Cambridge, MA), en UrbanLab (Martin Felsen en Sarah Dunn, Chicago, IL). Een tentoonstelling van de vijf finalisten zal deze zomer te zien zijn in het MoMA.

Reageer op dit artikel