nieuws

Van Floriade naar duurzame werkomgeving in Venlo

Geen categorie

Tussen 5 april en 7 oktober wordt in Venlo de Floriade gehouden. De Floriade 2012 is gericht op een duurzaam gebruik. Na afloop moet het gebied tot een parkachtige werkomgeving worden getransformeerd en daarmee een katalysator zijn voor grotere regionale ontwikkelingen. Venlo Greenpark wordt ontwikkeld in een zeer lage dichtheid, met naast bedrijfsfuncties ook educatieve en recreatieve activiteiten.

Van Floriade naar duurzame werkomgeving in Venlo

Venlo Greenpark moet een omgeving worden waar economie en ecologie hand in hand gaan, als hart van de tuinbouwsector die in deze regio de belangrijkste economische drijfveer is. Op het Floriadeterrein zijn uiteindelijk drie blijvende gebouwen gerealiseerd, die tot stand zijn gekomen op initiatief van de verschillende overheden om een door de crisis noodzakelijke impuls te geven aan de planontwikkeling. Jo Coenen ontwierp in opdracht van de provincie de iconische toren aan de a73. Verder initieerde de gemeente Venlo de bouw van Villa Flora, ontworpen door Jón Kristinsson, waarin allerlei innovatieve duurzame producten en processen zijn toegepast. Verder is besloten het rijkspaviljoen, getekend door ontwerpbureau 2d3d, een permanente plek in het gebied te geven. Ook bij een groot deel van de tijdelijke paviljoens van landen en organisaties is duurzaamheid het leidend thema.

Toekomst

Wanneer eind 2012 de Floriade haar poorten sluit, rest er – na het opschonen van het terrein door het verwijderen van enkele paden, paviljoens en beplanting – een goed ontsloten, hoogwaardige parkomgeving waarin de eerste gebouwen hun plek al hebben gevonden. Om een succesvolle overgang van Floriade naar bedrijvenpark te realiseren, onderzoekt de directie van Venlo Greenpark de mogelijkheid om meerdere paviljoens langer te laten staan, om hier bijvoorbeeld startende bedrijven een plek te kunnen geven. Daarnaast worden er kavels uitgegeven, waarop gebouwd kan worden volgens de randvoorwaarden van het beeldkwaliteitsplan van Coenen.

Auteur Evelien Pieters. Lees het volledige artikel op pagina 56-59 van de Architect, februari 2012.

Reageer op dit artikel