nieuws

Sport/concert complex Bakoe Azerbeidzjan

Geen categorie

In 2011 won Azerbeidzjan het Eurovision Songfestival. En zoals bekend moet het winnende land het volgende festival organiseren. Azerbeidzjan schakelde het Duitse bureau gmp (von Gerkan, Marg and Partners) in voor een ontwerp voor het evenement in mei 2012 in de hoofdstad Bakoe.

Sport/concert complex Bakoe Azerbeidzjan

 

gmp von Gerkan, Marg and Partners maakten een concerthal met 25.000 zitplaatsen, niet in de klassieke vorm, maar met een multi-functionele binnenarena voor meer mogelijkheden en een langer gebruik. In plaats van een betonnen constructie, heeft de nieuwe hal een staalstructuur gekregen met drie onafhankelijke delen, een membraangevel, het stadion zelf en een binnendak. Om het gebouw, ter grootte van een voetbalstadion in 8 maanden klaar te hebben is het ontwerp en de constructie uitgevoerd in een parallel.

De karakteristieke kristalachtige vorm van het gebouw en de lichtgevende gevel is het antwoord op het verzoek van Azerbeidzjan om een ontwerp te maken dat dient als landmark met visuele effecten tussen Azië en Europa. De gevel wordt verlicht door 9500 ledlampen die niet alleen worden gebruikt om de gevel te verlichten maar ook zorgen voor verschillende lichtsferen tijdens de diverse fases van het evenement.

gmp werkten voor dit project samen met Alpine Bau Duitsland en Nussli International.

Reageer op dit artikel